Babramegy

Zsidó lakásétterem - receptgyűjtemény

2019. május 25.

Múlt vasárnap újra lakáséttermet szerveztünk ezúttal nagynéném kérésére a saját gyökereinkhez nyúltunk vissza és a hagyományos közép-európai zsidó konyha rejtelmeibe merültünk el. A menü összeállításánál meglepően nehéz dolgom volt, egyrészt ezeket a fogásokat a családunkban nem főzi senki, így nekem is utána kellett kutatnom a recepteknek, másrészt kevés húst szoktam készíteni, itt pedig olyan alapanyagokkal is meg kellett ismerkedni, amik egészen újak voltak nekem (lásd még: libanyakbőr!).

Ami az alapanyagokat illeti, csak a libanyakbőrrel gyűlt meg igazán a bajom, első körben Filus Ferenc baromfiboltjában nagyon szépeket kaptam, másodszorra a Lehel téren viszont valószínűleg átvertek, mert vagy nem libát adtak vagy ezek különösen rövid nyakú libák voltak... A tanulság az, hogy mindig érdemes a jól bejáratott hentesnél maradni! 

Megbízható recepteket sem volt feltétlenül könnyű találni, meglepő és kissé elszomorító módon a Rosenstein szakácskönyv receptjei nem váltak be igazán (pedig enni szeretek náluk, mégis lehet, hogy az aki jó éttermet visz, még nem biztos, hogy jó szakácskönyvet is ír). Így végül nagyrészt Mautner Zsófira hagyatkoztam, mert amit ő leír, az mindig megbízható).

Végleges menü:
- Maceszgombóc leves
- Sólet füstöltlibamellel és marhaszeggyel
- Kacsa rillette Dragomán György receptje
- Töltött libanyak Mautner Zsófi receptje (de a tapasztatlataim szerint: a töltelékbe 4 zsemle helyett 3 is elég)
- Házi savanyúságok (fermentált és pácolt zöldségek)
- Borban párolt lilakáposzta
- Rugelach Mautner Zsófi receptje (de a tapasztatlataim szerint: tésztába 15dkg liszt helyett 20dkg kell)

A felsorolt menüből igazi büszkeségem a sólet recept, mert az tényleg hibátlanra sikerült. És ebben nagy szerepe van Uliczki Zsuzsának a Lumen Zöldséges zöldségesének, akitől kulcsfontosságú tippeket kaptam (pl. hogy a hozzáadott gyöngybab csodálatosan beleolvad a sóletbe, extra krémessé téve azt)! (Lumenben több rendezvényzünk is volt már vietnámi tekercs fesztivál, gőzbuci fesztivál, ázsiai taco fesztivál, ide mindig jó betérni)

Köszönöm annak a sok embernek, aki eljött hozzánk lakásétteremre, találkozunk legközelebb!

zsido_laka_se_tterem.jpg

asztal.JPG

Sólet füstöltlibamellel és marhaszeggyel


Hozzávalók (kb. 20 adag)

 • 2 evőkanál libaazsír
 • 4 nagyobb fej hagyma
 • 1 fej fokhagyma (gerezdek egészben hagyva)
 • 1 kg tarkabab (1 éjszakát áztatni kell előtte)
 • 40 dkg gersli (árpagyöngy)
 • 20 dkg gyöngybab (ezt viszont nem kell beáztatni!)
 • 1 pár hagyományos füstölésű libamell (tehát 2 darab) 
 • 1 sima libacomb
 • 1 kg sima marhaszegy (nem füstölt) 
 • 1 hagyományos füstölésű libacomb (szintén beáztatjuk)
 • bors

[1] Először is be kell szerezni egy nagy lábost (én a Vasedényben vettem egy 13 literes lábost, ami éppenhogy befért a gázsütőmbe), de ekkora mennyiséghez kell egy ekkora edény is. A babot és a füstölt libamellet egy éjszakára külön-külön hideg vízbe beáztatjuk. [2] A hagymát felvágjuk kockákra (nem kell túl finomra), a fokhagymagerezdeket megpucoljuk, de egyben hagyjuk. A libamelllet nagyobb darabokra szeljük (kb. 4-5 szeletre), a nyers libacombot beirdaljuk, a marhaszegyet nagyobb kockákra vágjuk. [3] A  lábosban elkezdjük elkészíteni a sóletet: a főzőlapra téve felolvasztjuk a libazsírt, rádobjuk a hagymát és megdinszteljük. Vannak receptek, amíg rétegezve teszik bele a hozzávalókat, szerintem jobban működik, ha alaposan el van minden keverve. A hagymához adjuk a leszűrt babot, a gerslit, a gyöngybabot és a fokhagymákat, majd alaposan elkeverjük. A füstölt libacombbal együtt hozzáadjuk az előkészített húsokat is a babhoz, majd szintén elkeverjük. Borsozzuk (a füstölt áru miatt külön sózást nem igényel), majd az egészet felöntjük annyi vízzel, ami ellepi. [4] Felforraljuk és a keletkező habot egy szűrőkanállal leszedjük. [5] Rátesszük a fedőt, majd az előmelegített kislángú sütőbe tesszük és 6 órán keresztül (!) alacsony lángon sütjük. Óránként ellenőrizzük és ha elforrt róla a víz, akkor pótoljuk. Akkor van kész, ha szép egységessé sült a bab és kissé megpirult a teteje.

Tovább

Hol találsz szabadtartású húst az étlapon?

2019. május 07.

 

Tavaly meghallgattam Ezra Klein egyik podcastját, amiben Dr. Melanie Joy volt a vendég és "Why We Love Dogs, Eat Pigs, and Wear Cows: An Introduction to Carnism" című könyvéről beszélgettek. A pszichológus kutató arról beszélt, hogy milyen kognitív mechanizmusokkal győzzük meg magunkat arról, hogy habár tudjuk, hogy a modern ipari állattartás kegyetlen, jelentősen hozzájárul a klímaváltozáshoz és a legtöbb esetben rosszabb minőségű és egészségtelenebb húst jelent  mégis előszeretettel fogyasztunk húst (az elmélet lényegi összefoglalója itt). Ez elgondolkodtatott: tulajdonképpen én is minden alkalommal megbeszélem magammal, hogy ez miért van rendben csupán azért, mert szeretek és mert kényelmes húst enni (erre mondaná a pszichológia, hogy redukálom a kognitív disszonanciám). Ha azt gondolom, hogy a viselkedésem nincsen rendben, de mégis csinálom, akkor érdemes elgondolkodnom azon, hogy ez miért van így és akarom-e, hogy továbbra is így legyen.

Egyelőre nem lettem vegetariánus, flexitariánusnak mondanám magam. Tavaly eldöntöttem, hogy igyekszem kevesebb húst enni, és ha mégis megteszem, akkor viszont figyelek rá, hogy ne fogyasszak ipari állattartásból húst. Hiszek benne, hogy nem csak fekete-fehéren lehet látni a világot, és ha már elmozdulunk a kívánatosnak tett irányba, azzal már előrébb vagyunk.

Az ipari állattartás előnye, hogy olcsó és a termékei könnyen hozzáférhetőek. Gyakori érv, hogy ha szeretnénk figyelni rá, hogy milyen húst vásárlunk, az időben és pénzben is többe fog kerülni. Ugyanakkor, ha kevesebbszer, de jó minőségű húst eszünk, akkor anyagilag ugyanott fogunk tartani, mintha mindennap olcsó húst ennénk. Ezzel szemben mind a saját egészségünknek, mind a környezetünknek jobbat fogunk tenni ezzel.

Ezzel együtt egyértelmű, hogy a tudatos húsfogyasztás döntését a középosztály fogja tudni megengedni magának. Nekünk viszont érdemes, mert azzal, hogy mi hol fogyasztunk, meghatározzuk a jövőbeli kínálatot is.

Ezért Máté barátommal úgy döntöttünk, hogy megpróbáljuk feltérképezni azokat a helyeket, ahol szabadtartású húst lehet vásárolni (következő poszt!) és azokat az éttermeket, ahol ilyen húsokkal dolgoznak és közzé tesszük ezt a tudást. Ha fontos neked, hogy mit eszel és ez hogyan hat a környezetre, akkor ezeket az éttermeket bátran válaszd!

hilda.jpg

HIlda étterem (Kép innen)

Néhány megjegyzés:

A listát potenciális éttermek és hústenyésztők megkeresésével állítottuk össze, és azok kerültek fel rá, akik telefonon vagy emailben válaszoltak. A szabadtartásra nem létezik jelenleg szabvány vagy tanúsítvány, többen több különböző dolgot érthetnek alatta. A felsorolt tenyésztők esetében is nagy különbség lehet az állatok tartásának körülményei között. Ráadásul a szabadtartáson kívül számos más tényezőn múlik még az állatok  jóléte és a környezetterhelés: külföldön tenyésztik-e az állatokat (*-al jelölve), kapnak-e antibiotikumot, milyen és honnan származó tápot kapnak (brazil esőerdők helyén növesztett gmo szóját vagy helyi kukoricát), milyen sokan és milyen sűrűn vannak egy térben, stb. Ezek miatt a lista nem teljes, és a tévedés lehetőségét fenntartjuk! Igyekeztünk az éttermek és a termelők internetes elérhetőségét feltüntetni, így ha több, pontosabb információt szeretnél, hozzájuk fordulhatsz. Így számukra is egyre világosabb lesz, hogy van erre igény.

Minden további tippnek, helynek, infónak örülünk, örömmel frissítjük a listát!

 

Hely

Húsfajta

Beszerzési hely

Budapest

Bábel/Beefbar

marha

Szabadtartású marhahús Giraudi Meats beszállítón keresztül amerikai, ausztrál és japán húsok*

BB'z

baromfi

Kajtár Baromfifarm, Csátalja

Buffalo Étterem

marha

Angus marha, Terra Pannonia, Kéthely

Costes

marha

Angus marha, Terra Pannonia, Kéthely

Déryné

marha, mangalica

-Angus marha, Terra Pannonia, Kéthely

-Ausztrál és japán wagyu húsok*

Mangalica

Fricska Gasztropub

csirke, kecske, mangalica, gyöngytyúk, liba, nyúl, vadhús

-Beregi csirke, Alemitta Tiszakerecseny

-Kecske, Búzás Attila, Magyarszombatfa

-Mangalica, Tóth Károly, Iklódbördőce

-Gyöngytyúk, Gyöngytyúk Farm Kft., Szentes

-Kacsa, liba, Green-Divizió Kft., Orosháza

-Vadak: Zselicvad, Bőszénfa

-Nyúl: Egri Éva Lendvajakabfa

Gundel

csirke

Alemitta (FB), Tiszakerecseny

Hilda

marha, csirke, mangalica

-Beregi csirke, Alemitta, Tiszakerecseny

-Fekete Zsóka mangalicafarm

-mangalica, Olmos és Tóth Kft., Emőd

-marhahús, NPK charolais, Siklós

Kiosk

marha, csirke

-Marha: NPK Charolais, Emőd -csirkemell Franciaországból*

Király 100

csirke, mangalica

-Beregi csirke, Alemitta, Tiszakerecseny

-Mangalica, Harangod völgye, Megyaszó

KOBUTA

csirke, mangalica, galamb

-Beregi csirke, Alemitta, Tiszakerecseny

-Mangalica, Harangod völgye, Megyaszó

-Galamb, Bálint Húsgalamb, Dunaföldvár

Kuszkusz

marha

 

Larus

marha, bárány

-Magyar tarka szarvasmarha, Dembrovszky tanya, Nádudvar

-Ile de france & Berichon F1 bárány, Dembrovszky tanya, Nádudvar

Le Poulet

csirke

Csirke, Mastergood Tanyasi Csirke, Kisvárda

Meat Boutique

csirke

Beregi csirke, Alemitta, Tiszakerecseny

Meatology

marha, mangalica

-Angus marha, Terra Pannonia, Kéthely

-Szürkemarha és mangalica, Kövér tanya, Tetétlen

Platán

mangalica

Mangalica, Fekete Zsóka, Hajdúböszörmény

Seasons Bistro

marha

Angus marha, Terra Pannonia, Kéthely

Tigris

mangalica

Mangalica, Fekete Zsóka, Hajdúböszörmény

Trattoria Pomo D'oro

marha

Angus marha, Terra Pannonia, Kéthely

Városliget Cafe

csirke

Beregi csirke, Alemitta, Tiszakerecseny

Zing Burger

marha

Angus marha, Terra Pannonia, Kéthely

Budapesten kívül

Almalomb, Hosszúhetény

mangalica, bárány

Horony Kristóf

BoriMami, Gyöngyös

csirke, marha

-Beregi csirke, Alemitta, Tiszakerecseny

-Angus marha, Terra Pannonia, Kéthely

Castello Hotel, Hollókő

marha

Angus marha, Terra Pannonia, Kéthely

Farm Inn, Zalacsány

csirke, bárány, bivaly, marha, sertés, mangalica, liba

-Bio bivaly és marha: Tarkarét Biofarm, Zalaköveskút

-Mangalica:  Káptalantóti Mangalica 

-Angus marha, Terra Pannonia, Kéthely

-Sertés (duroc - mangalica): Zsankó Gazdaság, Zalaszentlászló 

-Bárány: Manna Major Cserszegtomaj

-Baromfi: környéki termelő

Fenyves Étterem, Szurdokpüspöki

marha

 Angus marha, Terra Pannonia, Kéthely

Hedonist, Nyíregyháza

csirke

-Beregi csirke, Alemitta, Tiszakerecseny

Kistücsök, Balatonszemes

marha, csirke, mangalica, vadhús

-Angus marha, Terra Pannonia, Kéthely

-Vadhús, Zselicvad, Bőszénfa

-Mangalica: több termelőtől, akik tagjai a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének

-csirke: több helybéli kistermelőtől

Mala Garden, Siófok

marha, mangalica, vadhús

-Angus marha, Terra Pannonia, Kéthely

Mangalica, Harangod völgye , Megyaszói

-Vadhús, Zselicvad, Bőszénfa

Nagylaposi Birkacsárda

szürkemarha, juh, mangalica, szezonálisan kacsa, liba

Saját gazdaságból

Natura Hill, Zebegény

csirke, mangalica

Kunsági csirke, SzankMangalica, Lackó Róbert, Zebegény

Percze, Mád

csirke, marha, fácán, gyöngytyúk, vadhús

-Saját gazdaság Tiszaladányban és Mádon

- Vadhús a Mádhoz tartozó erdőségekből

Yes, chef, Újkígyós

marha

Benkó Pál, Újkígyós

 

A poszt a Felelős Gasztrohőssel együttműködésben készült.

 

Tovább

Pácolt spárgaszár

2019. május 03.

Mostanában kezdtem el feltérképezni a fermentálás csodálatos világát és jött szembe egy fantasztikus szakácskönyv, a kanadai Joel MacCharles és Dana Harrison Batch című könyve (magyarul egyenlőre sajnos nem jelent meg). Bemutatja a konyhai tartósítás létező összes trükkjét fermentálástól a sózásig.

batch_book.jpg

(Kép innen)

A könyvnek szuper a felépítése: az első fejezete ismerteti a 7 alapvető tartósítási módot (forróvizes kifőzés, kuktában kifőzés, dehidtratálás, fermentálás, hűtés/fagyasztás, sózás, pácolás), majd 25 hozzávalón keresztül megmutatja, hogyan lehet minden egyes részét valamelyik tartósítási móddal hasznosítani. Érthetőek a leírások, remek receptek, ahogy végig lapozod, csak rohannál venni magadnak 20 befőttes üveget, hogy nekiállhass! Azt hiszem ez lesz az egyik kedvenc könyvem.

A spárgafejezetnek minden része nagyon ígéretes, egyenlőre az egyik kedvencem a pácolt spárgaszár. Recept a könyből:

Hozzávalók:

 • 1 csomag ceruzavékony zöld spárga
 • 1 fej lilahagyma
 • 480 ml fehérborecet
 • 120 ml víz
 • 120 ml méz
 • 2 ek mustármag
 • 1 ek kapormag
 • 2 tk só
 • 1 tk zellermag
 • 1 tk chili pehely

A spárgának a középső részét használjuk: levágjuk az aljáról a fás részt és a tetejéről szintén 2-3 cm-re a spárga "csúcsát". A fás részét lefagyaszthatjuk később alapléhez, a spárga csúcsát pedig grillezhetjük salátába. 

A megmaradt spárgát apróra szeleteljük, a hagymát apró kockákra vágjuk. Egy kisebb lábosban az ecet felével (240 ml) feltesszük főzni a spárgát és a hagymát és 3 percig gyöngyöztetjük. Ezután leszűrjük a zöldségeket és hideg vízzel átöblítjük. Az előfőzött zöldségeket visszehelyezzük a lábosba a maradék ecettel, vízzel, mézzel és a fűszerekkel és további 5 percig főzzük. Majd üvegbe töltjük és ott hagyjuk kihűlni. Hütőben 1 hétig eláll. (Ha forrón az üvegbe töltjük, lezárjuk, majd forró vízes fürdőbe tesszük, akkor 1 évig is eláll).

pa_colt_spa_rgasza_r.jpg

 

Tovább

A fermentálás csodája

2019. április 23.

Fermentálás. Az utóbbi években igazán felkapott szó lett, ami lényegében erjesztést jelent, vagyis olyan anyagcsere folyamatot, amikor enzimek hatására szerves anyagokban kémiai változás jön létre. Emésztés során ez történik a beleinkben, de ez a folyamat történik akkor is, amikor sört, bort, joghurtot, savanyúságokat készítük. Állítólag Kínában már időszámításunk előtt 7000 évvel mézes-rizses italt erjesztettek, . Kezdetben varázslatnak és az isteni erőknek tulajdonították az ételek átváltozását egészen addig, amíg Louis Pasteur (1822–1895) az 1850-60-as években kísérleteivel be nem bizonyította, hogy az erjedés a mikroorganizmusok munkájának eredménye: 1857-ben mutatta meg, hogy a tejsavas erjedést a tejsav baktériumok idézik elő, 1860-ban pedig azt is sikerült alátámasztania, hogy a tej romlásáért is a mikroorganizmusok a felelősek (korábban spontán módon történő kémiai reakciónak hitték). Az ő munkája nyomán pasztőizáljuk ma már a tejet, vagyis a forralással tűntetjük el a nem kívánatos baktériumokat.

Fermentálás során azonban hasznosítani akarjuk a baktériumokat, élesztő és penész gombákat így olyan közeget akarunk teremteni, amiben jól érzik magukat és szívesen szaporodnak. A remek Fermentor Blog szerint: "Zöldségek fermentálásakor a növények felületén természetesen is megtalálható baktériumkultúrák végzik az erjesztést. Mivel ebben a mikroorganikus univerzumban az ún. Lactobacillus baktériumfajok dominálnak, ezt a típusú erjesztést laktofermentálásnak, azaz tejsavas erjesztésnek nevezzük. A Lactobacillus nemzetségbe tartozó, anaerob környezetben szaporodó baktériumokat elsőként a joghurtból sikerült izolálni, ám ijedtségre semmi ok: nincs közük magához a tejhez, így azok is biztonsággal ehetik a segítségükkel előállított savanyúságokat, akik egyébként valamilyen okból nem fogyaszthatnak tejtermékeket."

Három dolgot kell biztosítani, hogy el tudjon indulni a folyamat:

 1. Állandó, optimális hőmérséklet (ideális esetben 18-22°C és közvetlen napfénytől való védelem)
 2. Kontaminációtól való védelem (sterilizált üveg, anaerob közeg biztosítása, megfelelő töménységű sóoldat)
 3. Idő, amíg a folyamat végbe tud menni (5 naptól 2 hétig)

Én ebből a nagyon egyszerű Fermentor Blog receptből indultam ki: 

egy egyszerű 2%-os sós víz (=1 liter vízbe kb 1 ek só) ráöntve a zöldséggel teli tiszta üvegbe, a zöldség leszorítva, az üveg lezárva és szobahőmérsékleten állni hagyva, amíg a zöldség el nem éri a megfelelő savanyúságot (a fenti linken sok hasznos tanács és szempont, ebben a videóban meg egy hasznos só számítási trükk). 

Egy dologra kell nagyon figyelni:  A felöntőlé alól semmi ne lógjon ki! A levegővel érintkező részeken ugyanis előszeretettel telepedik meg mindenféle nemkívánatos kolónia, többek között penész - és akkor dobhatjuk ki az egészet. Én nagy káposztalevelekkel szorítom le a zöldségeket, amiknek egy súlyt teszek a tetejére, de állítólag a  zöldségek tetejére tett vízzel teli zacskó is működik.

Ezen kívül azonban tényleg egy végtelenül egyszerű dolog, minimális munkát igényel, a jól leszorított friss zöldség pedig idővel egyszerűen átvarázsolódik savanyúsággá. Mi ez, ha nem varázslat! 

fermenta_lt_re_pa.jpg

5 nap alatt készült fermentált répa (persze ennél nagyobb üvegben készül, hogy a felöntőlé teljesen befedje, viszont tálalni így praktikus, mert nem kell a lében nyúlkálni). Gyufaszálra vágva egy vietnámi nyári tekercsbe vagy egy koreai bibimbap tetejére is csodás! 

u_j_ka_poszta.jpg

Új káposzta a termelői piacról

fermenta_lt_ka_poszta.jpg

2 hét alatt készült fermentált új káposzta. Szemben a hagyományos savanyú káposztával így részben megőrzi a textúráját és roppanós is marad a zöldség (ha félúton nincs olyan jó szaga, nem kell megijedni, meg kell várni a két hetet és el fog múlni)

 

Tovább

Komposztálj otthon!

2019. április 14.

Még tavaly előtt voltunk egy remek komposztáló workshopon, amit a Humusz Szövetség szervezett és azóta az otthoni giliszta-komposzt lelkes híve vagyok. Gyakorlatilag semmi nem szól ellene: pár száz forintból összerakható, szagmentes, minimális odafigyelést igényel csak, nyaralás alatt nem lesz semmi baja, környezetbarát és a szobanövények is szebben nőnek tőle!

Ahogy írják is a honlapjukon: "Ha lakásban élsz és nem férsz hozzá kültéri komposztálóterülethez, nincs lehetőséged a szabadban komposztálni, akkor is újrahasznosíthatod ételmaradékaidat komposztláda komposztáló rendszerben, vörösgiliszták felhasználásával. Egyetlen vörösgiliszta naponta a súlya felének megfelelő mennyiségű ételmaradékot dolgoz fel! A giliszták az ételmaradékot és a bomló növényi hulladékot gilisztakomposztnak nevezett kiváló növényi trágyává és talajjavítóvá alakítják."

Mi kell, hogy elindítsd a komposzt ládád?

 • két műanyag (pl. festékes) vödör
 • fúrógép
 • 1 pamut póló
 • 1 doboz giliszta a horgászboltból (én a Népszínház utcai Kaland horgászboltból veszem)
 • komposztálni való zöldség
 • virágföld

Az egyik vödör aljába fúrj 8-10db 1-2 cm átmérőjű lyukat, ebben lesz a komposzt, ebből kell, hogy ki tudjon folyni a komposztlé. Ugyanígy a tetejére is fúrj ennyi lyukat, hogy levegőhöz jussanak. A másik vödörbe helyezz egy üres konzerv dobozt és ennek a tetejére helyezd az immár lyukas másik vödrödet. A vödör alját béleld ki a pamut pólóval (meg fogják majd enni ezt is végül a giliszták), töltsd meg félig zöldséggel, fedd be virágfölddel és dobd rá a gilisztákat. Fedd le a vödröt és már mehet is a mosogató alá.

Mit adj nekik enni?

A giliszták megeszik a gyümölcs és zöldségmaradékot, összetört tojáshéjat, kávézaccot, teafiltert és a maradék kenyeret, gabonaféléket. Ne kapjanak hús vagy halmaradékot, vagy zsíros, olajos ételeket. Saját tapasztalatom szerint különösen szeretik a leveles zöldségeket, míg vastag, torzsás zöldségeket (pl. káposzta külső levele, paradicsom szára, nem fogják megenni),

Mire figyelj?

Mindig fedje be a zöldséget/gyümölcsöt valamennyi föld, mert így nem fog rohadásnak indulni.
A megfelelő pH eyensúly miatt időnként egy kis papírt is érdemes nekik adni, a WC papír guriga ideális erre.

Milyen gyakran etesd?

Én kb. hetente szoktam, figyelni kell rá, hogy ne etessük túl őket. Ha egyszerre nagyon sok zöldséget kapnak, attól is el tud indulni a rohadás a dobozban és kipusztulnak a giliszták (amúgy elég ellenállóak).

Hogyan használd fel a komposztot?

Állítólag ha mindig csak az edény oldalára teszed nekik az ételt, akkor odavándorolnak és a vödör másik feléből kiveheted a kész komposztodat. Nekem eddig nem voltak enyire jól neveltek, úgyhogy én egyszerűen kézzel szoktam kiválogatni és arrébb tenni őket. A kész komposztot a virágok alá lehet tenni.

Az alsó vödörbe csorgó komposztlével (elegánsabb nevén komposztteával) pedig 1:8 arányban higítva locsolni lehet, a növények elképesztően hálásak, soha többet nem fogod így megölni a szobanövényeidet.

 

 A poszt Zerocsiga Judittal készült együttműködésben, kövessétek őt Facebookon és Instán!

 

Tovább

Mit tanítanak a Stanford Egyetemen az egészséges táplálkozásról?

2019. április 10.

Az állatvilágban létező minden faj tudja, hogy mire van szüksége a szervezetének, és minden bizonnyal régen mi is tudtuk, de mintha az utóbbi száz évben, az élelmiszeripar létrejöttével párhuzamosan elfelejtettük volna. A médiában tíz évente megjelenő újabb és újabb felfedezéseket követjük, melyik az a tápanyag, ami biztosan a vesztünket okozza (a telítetlen zsírsav! a koleszterin! a glutén! a szénhidrát!) és mit kellene ehelyett mindenképpen fogyasztanunk (omega3! antioxidáns! probiotikum!). Dietetikusok, kutatók, orvosok tanácsára igyekszünk hallgatni, tápanyagokban és nem ételekben gondolkodunk. Alapvető identitás kérdéssé vált, hogy mit és hogyan eszünk, a gasztronómia korábban soha nem látott módon meghatározó szempont lett az életünkben.

És ez velem sincs másként! Az utóbbi időkben egyre jobban foglalkoztatott, hogy a minket körbevevő elképesztő kínálatban és elképesztő információáradatban, hogyan és mi alapján kellene kiválasztanom, hogy mit egyek, mi lenne a legjobb az egészségemnek és a környezetemnek.

Ezért az elmúlt évemet azzal töltöttem, hogy átnéztem egy csomó étkezéssel és egészséggel kapcsolatos tanulmányt, hogy lássam tulajdonképpen hogyan is kellene jól ennem (ennek pszichés vonatkozásairól itt írtam a Qubiten).

Sok éven át kutatással foglalkozóként gyakran tapasztaltam, hogy ha beleástam magam egy témába, mindig kiderült, hogy a téma sokkal összetettebb, mint gondoltam. Meglepő módon nem ez a helyzet a táplálkozással... Minden egyes komolyan vehető kutatás, tanulmány és könyv ugyanarra az eredményre jut: az alapvető szabályok betartása nem nagy ördöngösség, nagyrészt a józan paraszti ész diktálja őket.

Ezeket az elveket tök jól összefoglalja az az online kurzus, amit dr. Maya Adam és Micheal Pollan tart a Stanford Egyetemen*.

Alább a fő tanulságok!

1. Mik azok a makrotápanyagok?

Makrotápanyag a szénhidrát, zsír és a fehérje. Mióta 1827-ben William Prout felfedezte, hogy az egészséges élethez ezekre a tápanyagokra van szükségünk, azóta próbáljuk meg kitalálni, hogy pontosan milyen arányban érdemes ezeket bevinnünk a szervezetünkbe. 

Kép forrása

A szénhidrátok két csoportra oszthatóak az egyszerű szénhidrátok és az összetett szénhidrátok. Egyszerű szénhidrátok közé tartoznak a monoszacharidok vagyis egyszerű cukrok mint a glükóz és a fruktóz és a diszacharidok, mint a cukor. A komplex szénhidrátok vagy más néven poliszacharidok közé tartozik az étkezési keményítő, amit a szervezetünk meg tud emészteni, és a számunkra emészthetetlen (de a bélflóránk számára fontos) rostok.

sze_nhidra_tok_1.png

A szénhidrátokat az emésztés során lebontjuk és átalakítjuk glükózzá, hogy egy részüket közvetlenül felhasználjuk ATP formájában (ATP egy olyan molekula, ami sejtek energia közvetítője) vagy elraktározzuk a zsírszövetekben. Ugyanez a helyzet a fehérjékkel és a zsírral is, az emésztés során egy részük közvetlenül energia formájában felhasználódik, a felesleg pedig a zsírszövetekben tárolódik. Ha tehát fogyni szeretnénk, akkor nem a különböző tápanyagok kizárásban, hanem az energiaháztartás egyensúlyában kell gondolkodnunk. Vagy a bevitt kalóriát csökkenteni, vagy testmozgással az energiafelhasználást növelni, vagy ezek kombinációját alkalmazni. De ha nem a fogyás, hanem a hosszútávú egészség a cél, akkor nem a kalóriát érdemes figyelni, hanem a bevitt tápanyag minőségét. 

2. Dobjuk-e ki az ablakon az összes szénhidrátot?

Mostanában a legtöbb helyről azt hallani, hogy túl sok szénhidrátot eszünk, és a szénhidrát egészségtelen. Egyes alacsony szénhidrátos diéták (low-carb) akár azt is ajánlhatják, hogy korlátlanul vigyünk be hús, és annyira csökkentstük a szénhidrát bevitelt, hogy az már a friss zöldség-gyümölcs fogyaztás kárára megy. Valójában a szénhidrát fogyasztás esetében is ugyanaz a szabály, mint a több makrotápanyag esetében, mértékletesen és a legkevésébé feldolgozott formájának a fogyasztására érdemes törekednünk. Teljes kiörlésű gabonák, mint a barnarizs vagy a zabpehely (valódi, teljes kiőrlésről akkor beszélhetünk, ha az adott termék érintetlen, egész, vagy olyan darált, feltört, pelyhesített gabonaféléből készül, amelyben megtalálható az endospermium, a korpa és a csíra) biztosítják a megfelelő energia mennyiséget, ugyanakkor mivel a bélflóránk számára hasznos rostot tartalmaznak lassabb glükóz felszívódást és egyenletesebb inzulin választ eredményeznek. Ennek a mérésére szolgál az ételek glikémiás indexe (GI), ami megmutatja, hogy az adott élelmiszerben lévő szénhidrát milyen gyorsan szívódik fel a szervezetben. Magas arányban finomított szénhidrátokat tartalmazó ételek (pl. fehér kenyér vagy cukros italok) viszont gyors vércukorszint emelkedést és magasan kiugró, hirtelen inzulin választ eredményeznek. Ennek a követekzménye pedig egy nem stabil vércukorszint lesz, ami miatt hamarabb leszünk éhesek és nagyobb valószínűséggel eszünk többet. Ezért érdemes összességében mindannyiunknak általában véve is érdemes alacsony glikémiás indexű ételeket választanunk. 

whole-grains-preventing-type-2-diabetes-722x406.jpg

Kép forrása

3. Mi az, hogy jó zsír-rossz zsír?

Annak ellenére, hogy a zsírok kulcsfontosságú szerepet töltenek be a szervezetünkben, a 20. században ez a teljes makrotápanyag csoport ördögnek volt kikáltva. Soha nem látott módon kezdte előállítani az élelmiszeripar a csökkentett zsírtartalmú élelmiszereket, miközben az elhízottak aránya világszerte nem csökkent, sőt. Ma már, ahogyan a szénhidrátok között úgy a zsírok között is különbségeket teszünk és így egy kiegyensúlyozottabb képet kapunk arról, hogy mire figyeljünk az étkezésnél. 

Az étkezési zsírok két nagy csoportra oszthatóak: telített és telítetlen zsírokra. A telített zsírok onnan kapták a nevüket, hogy a bennük lévő zsírsavak hidrogén molekulákkal telítettetek, így szorosan egymás mellé tudnak rendeződni. Ezért van az, hogy a telített zsírsavak szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotúak (mint pl a a vaj, a zsír). Ezzel szemben a telítetlen zsírokban található zsírsavakban a szén atomok közötti dupla kötés nem hagy helyet a hidrogénnek, ezért a zsírsavak nem rendeződnek olyan szorosan egymás mellé, így a telítetlen zsírsavak szobahőmérsékleten folyékony halmazállapotúak (pl. olajak).  

teli_tett_vs_teli_tetlen.pngKép forrása 

A telítetlen zsírsavak a természetben önmaguktól is előfordulnak (pl. magokban, avokádóban), de mesterségesen is előállíthatóak. A probléma ezekkel a kémialag előállított telítetlen zsírsavakkal, hogy a kémiai kötés a szén atomok között kevésbé stabil, ezért könnyen átváltanak transz pozícióba (innen az elnevezés: transzzsírok). A transzzsírok pedig azért problémásak az egészségünk szempontjából, mert növelik a testünkben lévő "rossz", LDL koleszterint, ugyanakkor csökkentik a "jó", HDL koleszterin mennyiségét a vérünkben. (Az LDL (low density lipoprotein) nevű fehérje a májból a sejtek irányába szállítja a koleszterint, tehát az LDL-hez kötött koleszterin, az LDL-koleszterin a májból a sejtek felé tart, ezért nevezik "rossz"-nak. Ezzel szemben HDL-koleszterin (high density lipoprotein) esetében pont fordítva történik, a koleszterin a májba szállítódik, ahol lebomlik, ezért nevezik "jónak"). Ha az LDL koleszterinből túl sok van a vérben, megtapad az érfalakon, az általa szállított anyaggal, a koleszterinnel együtt és ez szív- és érrendszeri betegségekhez vezethet. Habár a telített zsírsavakról is kimutatták, hogy növelik az LDL koleszterint, de nem csökkentik a HDL koleszterint. Ezért érdemes ésszerű mennyiségben, természetes formájukban előforduló telítetlen zsírsavat fogyasztani, érdemes elkerülni minden olyan ételt, amit transzzsírt tartalmaz (pl. margarinok, ropik, kekszek, chipsek, nápolyik, tartós muffinok, croissan-ok, és egyéb csomagolt sütemények, fánkok, stb.). Valamint mérsékelni a telített zsírsav fogyasztást (pl. vörös húsok).

4. Húst enni vagy nem enni?

A húsfogyasztást most szimplán biológiai szempontból nézve, és nem tárgyalva az etikai kérdéseket, merül fel a kérdés, hogy egészséges-e húst enni vagy éppen nem enni. A harmadik makro-tápanyag csoport a proteinek vagyis a fehérjék. Közhidelemmel ellentétben a fehérjék nem csak állati eredetű termékekben, hanem növényekben is megtalálhatóak. A testünket alkotó szövetek építőkockái (bár ezen kívül még számos egyéb fontos funkciót is betöltenek). A fehérjék 20-féle aminosavból épülhetnek fel, amelyek közül 9 esszenciális, vagyis amelyeket az emberi szervezet nem, vagy csak elégtelen mennyiségben képes előállítani, ezért kívülről kell bevinnünk őket. Az állati eredetű fehérje források (pl. hal, tojás) elég magas mennyiségben tartalmazzák az összes esszenciális aminosavat, ahhoz, hogy ezeket teljes fehérje forrásoknak tekintsük. Ezzel szemben a növényi eredetű fehérje források (pl. bab, lencse, magok, tofu) részleges fehérje források. Ez nem azt jelenti, hogy ezek kevésbé értékes táplálékok a számunkra, sőt pár húsmentes napot minden szempontból kifejezetten egészséges beiktatni az étrendbe! Inkább arról van szó, hogy a növényi eredeti fehérje forrásokat egymással kombinálva érdemes fogyasztani, mert együtt már kiadják a teljes aminosav profilt (nem is véletlenül a hagyományos párosítások mint pl. bab és rizs ilyen kiegészítő párjai egymásnak).

plant-based-protein-e1515092014905-360x240.jpgKép forrása

Érdemes tehát összességében csökkenteni a húsfogyasztásunk (az USA-ban a napi átlag húsfogyasztás 276gr, Magyarországon 176gr, ami bőven csökkenthető), és változatos zöldség fogyasztással helyettesíteni. A húsközpontú diéták (mint amilyen a mostanában felkapott keto), mégha röid távon súlycsökkentést is okoznak, hosszútávon károsak lehetnek, különösen ha nagy mennyiságű iparilag feldolgozott hús fogyasztást jelentenek.

5. Mi a baj az iparilag feldolgozott ételekkel?

Az egyik legnagyobb probléma a tipikus nyugati étrendünkkel az, hogy nagy mennyiségben tartalmaz iparilag feldolgozott ételeket. Az ipari feldolgozás sokféle hasznos és fontos tápanyagot (rostot, vasat, B vitamint) eltávolít az élelmiszerből, mégpedig két okból: 1. így lágyabb textúrát hoznak létre 2. hosszabb ideig tartósítani tudják az ételt. Egy alaposan tartósított étel pontosan azért tud olyan sokáig tartós maradni, mert a kártevők sem vonzódnak olyan élelmiszerhez, aminek alacsony a tápanyag tartalma. Következik a kérdés, hogy ha egy étel még a baktériumok, gombák számára se vonzó, vajon mennyire lehet egészséges nekünk? (Márpedig pontosan ez a helyzet, egy étel tápanyag tartalma szorosan összefügg a romlási sebességével). 

Úgy tűnik, hogy egy étel egészségességének egyik legjobb bejelzője, hogy ember főzte-e. Az élelmiszeriparnak nem feltétlenül elsődleges célja, hogy egészséges ételeket gyártsanak, fontosabb, hogy termékeik tartósak és nagy mennyiségben eladhatóak legyenek. Ebből pedig egyenesen következik, hogy nagy mennyiségű sót, cukrot, zsírt és tartósítószert használjanak, és lehetőleg a legolcsóbban beszerezhető alapanyagokból dolgozzanak. Ezzel szemben, amikor magunkra főzünk, sokkal egészségesebb hozzávalókat vásárolunk, és jelentősen kevesebb sót használunk. Érdemes tehát heti párszor beiktatni a főzést az életünkbe. 

6. Most akkor mi a tanulság?

 

Ma Magyarországon az elhízás és a nem megfelelő táplálkozás is komoly népegészségügyi probléma: a KSH 2016-17-es Statisztikai tükör című kiadványa szerint a 16 éven felüli lakosság több mint felének súlytöbblete van. Ezen belül 35,8 százalék a túlsúlyos, és 18,3 százalék tekinthető elhízottnak. Az OECD 2017-es jelentése kiemeli, hogy Magyarország a világon a negyedik legelhízottabb ország. A 16 éven felüli lakosság 60 százaléka nem fogyaszt naponta gyümölcsöt vagy frissen facsart gyümölcslevet, és 70% százaléka nem fogyaszt naponta zöldséget vagy zöldséglevet.

Ezért is jó levonni ezt a 4 alapvető tanulságot és a mindennapi életünk hüvelykujj szabályaként alkalmazni!

 1. Nem kell minden szénhidrátot kiiktatni az étrendünkből, mértékletesen és a legkevésébé feldolgozott formájának a fogyasztására érdemes törekedni, és jellemzően lassú felszívódású szénhidrátokat választani!
 2. Nem minden zsír egyforma: érdemes ésszerű mennyiségben, természetes formájukban előforduló telítetlen zsírsavat fogyasztani, elkerülni minden olyan ételt, amit transzzsírt tartalmaz, valamint mérsékelni a telített zsírsav fogyasztást!
 3. Érdemes tehát összességében csökkenteni a húsfogyasztásunk, és minimum heti párszor változatos zöldség fogyasztással helyettesíteni! Minden fontos fehérje építőkő egy komplex növényi alapú étrenddel is biztosítható!
 4. Kerüljük az iparilag feldolgozott élelmiszereket, válasszunk minél több természetes alapanyagotFőzzünk otthon minél többet és többfélét, így minőségi alapanyagokat vásárolunk, szemben azzal, mint ha készételt vennének. 

 

*Micheal Pollant minden mennyiségben érdemes olvasni, “Food Rules” „In Defense of Food” „The Omnivore's Dilemma” című könyvei mind csodálatos alapművek!

Tovább

Az ezeregy éjszaka ízei

2019. március 30.

 

Szerettem, hogy ez egy igazán egyszerűen megvalósítható recept, nem kell hozzá különleges hozzávaló, piacról beszerezhető minden (bárányt lehet marhával helyettesíteni).

Hozzávalók:

 • növényi olaj
 • 2 nagy vöröshagyma felkockázva
 • 600-800gr báránycomb* felkockázva
 • 2 kk őrölt kömény
 • 1 kk őrült fahéj (ez van az eredeti receptben, nekem mondjuk kétszer ennyi is elfért benne)
 • 1 kk kurkuma
 • 1 kk só
 • 2 ek folyó méz
 • 250 gr aszalt sárgabarack

*Szabadtartású bárányt szombatkonként a MOM Biopiacon szoktam venni.

[1] Egy nagyobb lábosban a hagymát az olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a szobahőmérsékletű bárányt és barnára pirítjuk. [2] Hozzéadjuk a fűszereket, a mézet és annyi forrásban lévő vizet, hogy ellepje. Megkeverjük majd alacsony lángon 1 óra 15 percet főzzük. [3] Ha lejárt az idő hozzáadjuk az aszalt barackot és további 45 percig főzzük. A két óra alatt a bárány omlósra fő, a barack pedig krémesre puhul. 

barackos_ba_ra_ny.JPG

Sáfrányos és citromos csirke

 

Joghurtban pácolt csirkét és citromlében pácolt csirkét már számtalanszor csináltam, de még sosem jutott eszembe mixelni ezt a kettőt. Szerettem ebben a receptben, hogy ez is nagyon könnyen megvalósítható, abszolút minimál effortot igényel (a munkát elvégzi a pácolás) és mégis élénk sárga színével beragyogja az ebédlőasztalt. 

Hozzávalók:

 • 4 hagyma félbevágva és vékonyra szeletelve
 • 5 citrom leve (ha bio citrom mehet rá a héjja is reszelve)
 • 4 ek olívaolaj
 • 1 kk kurkuma
 • 400gr görög joghurt
 • 3 ek tört tengeri só (asztali sóból jóval kevesebb is elég)
 • egy nagy csipet sáfrány
 • 3 ek forrásban lévő víz
 • 6 nagy csirkemell* csont és bőr nélkül (nálam most csirkecomb volt itthon, de csirkemellel valóban jobban működik)

*Szabadtartású csirkét csütörtökönként a Fény utcai piacon a Filus Ferenc hentesüzletében vagy a Szatyor Boltba rendelve szoktam venni.

[1] Egy nagy tálban összekeverjük a hagymát, citromlevet, olajat, kurkumát, joghurtot, sót. Egy mozsárban összetörjük a sááfrányt, felöntjük vízzel és 10 percig állni hagyjuk. Utána a joghurthoz adjuk és az egészet alaposan elkeverjük. [2] A joghurtos páchoz adjuk a csirkét és minimum 1 órát, de jobb esetben egy éjszakát a hűtőben pácolódni hagyjuk. [3] Kivesszük a húst a pácból. Előmelegített sütőben vagy grillen a csirkemellet 18-20 perc alatt, csirkecombot 20-25 alatt megsütjük. 

 joghurtos_citromos_csirke.JPG

 

Tovább

A nagy piaci tojás teszt

2019. március 13.

Van-e különbség a piaci tojások között? Megéri-e kicsit drágábbat venni? Vagy a jóval drágábbat? Négy különböző piaci tojás összehasonlítása következik.

Azt talán már mindenki tudja, hogy a tojásokon található piros nyomtatott számsor első száma az állattartás módjára vonatkozik:

0: biotojás
1: szabadtartásos, kifutós tartási rendszerben termelt tojás
2: különböző istállózott, de nem ketreces tartás
3: ketreces tartási mód

(A helyi piacon vásárolt tojások esetében a fogyasztók találkozhatnak jelölés nélküli tojásokkal is, mivel a jelölési kötelezettségek nem vonatkoznak az 50-nél kevesebb tojótyúkot tartó termelőkre).

A tesztben nincsen 3-as vagyis ketreces tojás, mivel még a legújabb szabályozás szerint  is "egy csirke épphogy A4-es papírlapnál nagyobb alapterületű, 40 centi magas ketrecben tölti a nap 24 óráját, és az állatok még az új szabályozás értelmében feljavított ketrecekben sem tudnak megfelelően mozogni. Kapirgálni, kinyújtóztatni a szárnyaikat, verdesni velük, természetes igényeiket csak korlátozottan tudják kielégíteni." Szóval tudatos fogyasztóként a 3-as jelölésű tojást mindenképp kerülni éredmes. 

A tesztben szereplő első két tojást a Hunyadi téren vásároltam, ezek tartásáról nincs részletes információ, számuk alapján lehet tudni, hogy nem ketreces tartásúak.

A harmadikat a Kalema kertből rendelem hetente. Ismerős család tart állatok, közvetlenül lehet tőlük rendelni. Náluk a tyúkok egész nap kint kapirgálnak. Kukoricát és zöldet kapnak a kertből. A hely, ahol éjszakára vannak bezárva egy félig nyitott, de két oldalt zárt hely. Külön helye van a tojni készülőnek szénával bélelve. Télen sincsenek tápozva, mert hagyják őket pihenni. 

A negyedik tojás a luxus tojás, a Heppenheimer család  tartja őket. Állataiknak hagyományos tartási körülményeket biztosítanak: a tyúkok napközben körbekerített fás, ligetes területen, az istálló mögötti gyümölcsösben tartózkodnak, éjszaka kényelmes istállóban pihennek. 2018-ban a Magyar Gasztronómiai Egyesülettől (MGE) Arany-szalag díjat kapott. 

A tesztben szereplő tojások (vásárlás ideje: 2019. március 8.)

 1. Hunyadi téri piac belső zöldségesénél vett tojás - 2-es számozású ("háztáji") - 40ft/db
 2. Hunyadi téri piac termelői árustól vett - 1-es számozású - 50ft/db
 3. Kalema kert - számozás nélküli - 55ft/db
 4. Heppenheimer Aranyszalagos tojás a Fény utcai piacon található Filus Ferenc baromfiboltjából - ??? - 80ft/db

Méretre és szín skálára hasonló tojások:

versenyzo_k.jpg

8 peres gőzöléses módszerrel készített tojások mindegyike könnyen pucolható, egyenletes felületű. A tojássárgának színében megfigyelhető a különbség: amíg az első és második között nincs különbség, a harmadik Kalema kerti tojás sárgája élénkebb sárga, a negyedik tojás a legsárgább. Ízben és krémességben a harmadik és negyedik tojás emelkedik ki. 

8_perces_toja_sok.jpg

Tükörtojás formájában is látszik a színek között a különbség. A fehérje a harmadik és negyedik tojásnál sült a legegységesebbbre. 

tu_ko_rtoja_sok.jpg

Egyértelmű a lineáris növekedés a minőségben a kategóriák között. Íz-ár-érték arányban azonban abszolút a harmadik, Kalema kerti tojás a győztes. Hozza azt, amit egy igazi tojásnak tudnia kell és nem aranyárban van. Éppen ezért érdemes közvetlenül termelőtől vagy éppen doboz rendszerben vásárolni, mert jobb minősgében, az élelmiszerről több információ birtokában, az állatok etikus tartását biztosítva juthatunk élelmiszerhez. 

Az alábbi linken, a Tudatos Vásárlók Egyesülete által összegyűjte találjátok a különböző vásárló közösségeket, vásároljatok ti is minél többen közvetlenül a termelőtől:

2019-ben is várnak a közösségi gazdaságok

 

Tovább

Téli spenót saláta gesztenyével és barnított vajas vinaigrette-tel

2019. február 03.

Ez egy elegáns téli saláta, a spenót feburárban pedig szezonális alapanyag! A sült fodros kel és a sült gesztenye előre elkészíthető (sőt ez utóbbi készen is kapható), így némi előkészülettel egy gyorsan összerakható fogás.

Hozzávalók:

 • 400gr kisebb spenót levél
 • 100 gr főtt vagy sült gesztenye (időspórolásból lehet készen, csomagoltan is kapni Aldiban, Tescoban)
 • 5 dkg mogyoró
 • 1 marék fodros kel (opcionális)

Öntethez (barnított vajas vinaigrette - Samin Nosrat "Só, zsír, sav, hő" című könyvéből)

 • 4 evőkanál vaj
 • 1/2 fej lilahagyma
 • 1 evőkanál sűrű balzsamecet
 • 1 evőkanál vörösborecet
 • só, bors

[1] A spenótot alaposan megmossuk, megszárítjuk és egy tálba helyezzük a félbe vágott gesztenyékkel. [2] Az öntethez a vajat lassú tüzön egy serpenyőben addíg hevítjük, amíg enyhén megbarnul és édes, diós illata nem lesz. Félretesszük hűlni. [3] A hagymát vágd vékony szeletekre, add hozzá az eceteket, sót, borsot és hagyd 15 percig pácolódni. [4] Végül add a pácolt hagymához a barnított vajat, alaposan keverd össze majd öntsd a spenótra [5] A fodros kelt megmossuk, majd megszárítjuk (ha vizes marad a levél, akkor inkább párolódni, és nem sülni fog). A levelekről egy ollóval vagy késsel távolítsuk el a nagyobb ereket (ezeket használhatjuk később zöldséglevesbe). Egy nagyobb edénybe helyezzük meglocsoljuk az olajjal és jól összerázzuk, hogy az olaj minden levelet érjen. Ezután sütőtepsire helyezzük és 150 fokon 10-15 percig sütjük, amíg ropogósak nem lesznek (folyamatosan figyelni érdemes, könnyen odaég). [6] A török mogyorót egy serpenyőben pár perc alatt megpirítjuk, majd vágódeszkán egy éles késsel felaprítjuk. A salátát a pirított mogyoróval és sült fodros kellel szórjuk meg. 

speno_t_sala_ta_gesztenye_vel.jpg

Tovább

Téli rukkola saláta 8 perces tojással

2019. január 23.

Rukkola szezon van és nem csak boltban műanyagba csomagolva, hanem termelői piacokon (pl. szombaton a Hunyadi téren, hétfő-szerda-péntek a Városmajori piac előtti piacon, szombaton a Mom Bio piacon) is lehet kapni szép csokorral! Érdekes módon a rukkola is a káposztafélék családjába tartozik, rokonaihoz hasonlóan remek A, C K vitamin és folsav forrásnak számít. Önmagában nekem túlzottan intenzív az íze, ezért leginkább úgy szeretem, ha salátában sok minden mással együtt bukkan fel (pl. ezért fér nagyon jól meg babfélék mellett). Másik neve borsmustár révén bármilyen mustáros öntettel jól egészítik ki egymást.

Aki követi a blogot, tudja, hogy igyekszem figyelni a szezonális és helyi alapanyagokra, ezúttal elcsábultam egy kis koktélparadicsomra. Igen, tudom, hogy üvegházas, hogy fele annyi íze sincs mint a nyárinak, de minden téli szezonban egyszer-kétszer néha engedni kell a piros szín hívó szavának..  

Tojással, babbal ez egy kiadós saláta, vacsorára simán főfogásnak is beillik.

Hozzávalók

 • fél lilahagyma 
 • 1 citrom leve
 • 1 dl olívaolaj
 • 1 tk mustár
 • 1/2 tk só
 • 100 gr rukkola
 • 100gr koktél paradicsom
 • 50gr szárított paradicsom
 • 400gr konzerv lencse vagy bab (vagy kapni ilyen vegyes bab-lencse válogatást a Hunyadi tér sarkán lévő vegyes diszkont boltban)
 • 1 ek lenmag
 • 1 ek napraforgómag
 • 2 tojás 8 perc alatt gőzben keményre főzve
 • opcionális: 1 marék fodros kel chips

[1] Az öntethez felaprítjuk a hagymát és össszekeverjük a citrommal, olajjal, mustárral és a sóval. Félretesszük, amíg a saláta többi részét összeállítjuk (addig a hagyma kissé pácolódik és elveszti az erejét). [2] A rukkolát és paradicsomot megmossuk, a paradicsomokat negyedekre vágjuk és egy tálba halmozzuk. A szárított paradicsomot felaprítjuk és hozzáadjuk. A konzervet lecsepegtetjük és a salátához adjuk. Megszórjuk a magokkal. [3] Az öntettel meglocsoljuk a salátát. [4] A kemény tojást megpucoljuk és kisebb szeletekre vágjuk, majd a fodros kellel együtt a saláta tetejére halmozzuk. 

rukkola_sala_ta_toja_ssal.jpg

Tovább