Babramegy

Viszlát blog.hu! Hello 444!

2020. szeptember 15.

Búcsúzom az Indamédiától, mostantól a blogot ezen a címen találjátok:

 

babramegy.444.hu

 

Régi viszony a miénk a blog.hu-val, még a koliban közösen írt blogunkat is a blog.hu-n kezdtük el, és aztán itt indítottam el végül az egyetem végeztével a saját gasztroblogomat is. Hálás vagyok az Index blogmotorjának, hogy 2013 óta ennyi éven otthont adtak a Babramegynek. Innen indultak el a kétes minőségű első poszt próbálkozások, amíg beletanultam az írásba, némi gasztrofotózásba és az internetes források mindenképpen kritikusabb használatába. 

A blog indulása óta összesen 492250 kattintottatok: egyelőre veretlenül a legnépszerűbb a tojás pucolás poszt maradt (további két tojás tematikájú top poszttal, meg kell állapítsam, hogy az embereket érdekli a tojás), majd a legundorítóbb ételek listája (korai zsenge írás, a téma alaposabb utánamenést is igényelne egyes barátiam szerint) és a harmadik a Pipacs Pékséget bemutató posztom lett:

Köszi, hogy ennyien olvastatok, követtetek ezen a felületen. Mindenképpen új fejezet kezdődik a Babramegy életében, maradjatok, kattintsatok és főzzünk együtt!

Hello 444!

 

Tovább

Közel-keletre kalandozós szezonális menü

2020. március 28.

Amikor azt mondom, hogy együnk helyi és szezonális hozzávalókból készült ételeket, akkor nem azt mondom, hogy ne lehetne elbarangolni más népek konyhái felé. Íme egy remek példa rá, hogyan lehet közel-keleti ebédet varázsolni kizárólag hazai, kistermelői zöldségekből .

Az egyedüli kivételes hozzávaló, a tahini, a szezámmagpaszta, ezt nagy mennyiségben szoktam venni az ázsiai boltokban. 

ko_zel_keleti_ebe_d_2020.JPG

Medvehagymás falafel

Hozzávalók:

  • 200 g szárított csicseriborsó (kivételesen nem jó a konzerv!)
  • 1 fej nagyobb vöröshagyma
  • 30 g petrezselyem
  • 30 g medvehagyma
  • 30 g korianderzöld (kiválthatjuk a másik két zöldfűszerrel)
  • 1 kisebb chili vagy 1/2 tk chilipehely
  • 1 tk római kömény
  • 1 tk só (meglepő de kell ennyi)
  • 1/2 tk kardamom
  • 2 ek csicseriborsó liszt
  • 1/2 tk sütőpor
  • 1 dl napraforómag olaj

[1] A csicseriborsót legalább háromszoros mennyiségű vízbe beáztatjuk egy éjszakára. [2] Elővesszük a nagy tálas robotgépet, leszűrjük a csicserit és az aprítógépbe tesszük. A hagymát négybe vágjuk, az is megy az aprítóba a zöldfűszerekkel, a chilivel, római köménnyel, sóval és kardamommal együtt. 5-6 percig aprítjuk, amíg egységes állagot nem kapunk (időnként leállítjuk és a kicsapódott keveréket a robotgép faláról egy kanállal visszakaparjuk). Egy órát hűtőben pihentetjük. [3] Hozzáadjuk a csicseriborsólisztet és a sütőport, alaposan elkeverjük, majd golyókat formázunk belőle. [4] Egy mély serpenyőbe öntjük az olajat, és egyszerre 5-6 golyót aranybarnára sütünk benne (figyelni kell, hogy az olaj ne legyen nagyon forró, ne égjenek, hanem piruljanak a golyók. Frissen tálaljuk. 

Fermentált répa-gyömbér saláta

Hozzávalók:

  • 2 répa megpucolva és lereszelve
  • súlyában ugyanannyi sütőtök megpucolva és lereszelve
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 cm gyömbérgumó megpucolva és lereszelve
  • 1/4 tk kurkuma

A fermentálás módját itt találjátok, ennek kb. 5 nap kell. Még januárban csináltam, 2 hónapja tökéletesen bírja a hűtőszekrényben. 

Joghurtos céklasaláta

Hozzávalók:
  • 8-10 apró cékla (gyorsabban átsülnek)
  • 1 fej lillahagyma apróra vágva
  • 1 pohár tejföl és 1 pohár joghurt (sokat számít, hogy jó minőségű, krémes tejföl legyen)
  • 1 fél citrom leve
  • friss rozmaring
  • só, bors

[1] A céklákat egyenként csomagoljuk az alufóliába, némi olajjal meglocsolva 1 óra alatt puhára sütjük 200 fokos sütőben. [2] Miután kihűltek, megpucoljuk, felkockázzuk, hozzáadjuk a hagymát, a tejfölt és a joghurt és citromlével kerekítjük a megfelelő savanyusságra. A végén megy bele a só, bors és a rozmaring, ami egyébként mindenféle gyökér zöldséggel nagyon jó barátságban van. 

Mézes sült répa

Hozzávalók:

  • 1 kg répa 
  • 2 evőkanál olaj
  • 3 evőkanál méz
  • 1 gerezd fokhagyma felaprítva
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • 1 evőkanál rozmaring 

[1]  A répát megpucoljuk és hosszúkás hasábokra váltjuk. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Az olajat, a mézzel és a fűszerekkel összekeverjük, majd a répákat egy sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük és megöntözzük a fűszeres, mézes olajjal. Kb. 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük.

Céklahumusz

Hozzávalók:

  • 2 cékla
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 4 ek joghurt 
  • 1 ek olívaolaj
  • 2 ek sűrű balzsamecet
  • 1 ek tahini
  • 1/2 tk rozmaring
  • 50 gr mogyoró

[1] A céklákat egyenként csomagoljuk az alufóliába, némi olajjal meglocsolva 1 óra alatt puhára sütjük 200 fokos sütőben. Ha kihűlt, megpucoljuk.  [2] Aprítógépben a többi hozzávalóval együtt krémesre turmixoljuk. 

Brokkoli tahini szósszal

Hozzávalók:

  • 30 dkg brokkoli
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 ek tahini
  • 2 ek víz
  • 1 ek citromlé

[1] A brokkolit egy megpároljuk (én bambuszgőzőlőt szoktam használni) 8-10 perc alatt, hogy még ropogós maradjon. [2] A fokhagymát felaptíjuk és elkeverjük a tahinivel, vízzel és citromlével. A forró brokkolira csurgatjuk. 

Tovább

Honnan rendelj házhoz friss, hazai zöldséget és gyümölcsöt?

2020. március 23.
Többen kérdezték tőlem, hogy honnan érdemes most Budapesten friss hazai zöldséget/gyümölcsöt rendelni, ha a #maradjotthon jegyében házhoz rendelnél. A ti kommentjeitekből összeálltottam egy listát (előfordulhat, hogy valamit elírtam vagy elnéztem, ha bármi tárgyi tévedés volna, írjatok és javítom!)
(Ha tudsz még hazai termelőkről, akiktől kehet házhozszállítással rendelni írd meg kommentben és frissítem a listát.)

Aktuális lista (frissítve: 2020.03.28)

Hely Házhozszállítás infók
Szatyorbolt Kiszállítás díja helyszín függő: 1000-1800FT
Nepazarolj - Farm2fork Házhozszállításhoz minimum rendelési érték 5000 Ft.
Ökopiacon áruló árusok istájuk a Magyar Biokultúra Szövetség oldalán Termelőtől függő
Zsámboki Biokert Kiszállítás díja helyszín függő: 1000-2000Ft
Biofaló

Minimum rendelés házhozszállításhoz: 7000 Ft 

Kiszállítás díja helyszín függő: 1500-2500FT

Tápiódoboz 

Fix dobozrendszer, velük fixen áprilistól novemberig kell elköteleződni, hogy a gazdák számíthassanak a fix bevételre

Kiszállítás díja: 500ft

Neked Terem

Kiszállítás díja helyszín függő: 580-1480FT

Szorgos Gazda

Házhozszállításhoz minimum rendelési érték 5000 Ft.

Itt a szeon

Kiszállítás díja helyszín függő: 1190-1590FT

Bálint Kert

Kiszállítás díja: 500ft

Szövetség az Élő Tiszáért Városmajori Termelői Piac

 Rendelés a Wolt-on keresztül

 

UPDATE: Részletes online áruló termelői listát találtok a Felelős Gasztrohős oldalán!

piacon_va_sa_rla_s.jpg

Az egyik legjobb hozadéka lehet most ennek a vészhelyzetnek, hogy újra közvetlenül kapcsolódunk a hazai termelőinkhez, olyan kapcsolatot alakítunk ki, amiben kölcsönösen számíthatunk egymásra. Most a szokásosnál is fontosabb lesz helyi és szezonális termékeket vásárolnunk: 1. házhosszállítással most biztonságosabb vásárolni, mint egy zsúfolt boltban 2. tudjuk támogatni a magyar kistermelőket, biztosíthatjuk a megélhetésüket 3. a helyi és szezonális zöldségeknek magasabb a tápanyagtartalma, mint aminek utaznia kellett. Együnk jól és figyeljünk egymásra!

 

Tovább

Mit érdemes betárazni karantén idejére?

2020. március 11.

Józan tanácsok következnek. 

Nincsen háborús helyzet, se kijárási tilalom, teljesen felesleges nagy mennyiségű élelmiszert felhalmozni otthon. Józan módon legyünk felkészültek, gondoljunk a szomszédainkra és különös tekintettel az idős emberekre.

Pláne felesleges olyasmiket felhalmozni, amiket nagyanyáink vettek a háború idején (pl. lisztet), ha idáig nem otthon sütötted a kenyered, nem most fogod elkezdeni. Érdemes olyasmikből betárazni egy két hetes mennyiséget, amik jól tárolhatóak és egyébként is a háztartásod részét képezik.
UPDATE (2020.04.09): Ez a megállapítás nem teljesen bizonyult igaznak, végül mi is elkezdtünk kováaszos kenyeret sütni. :D Az igazsáhgoz azért hozzátartozik, hogy teljesen a nulláról talán tényleg nem álltunk volna neki, de Olivér 2 éve volt a Pipacs Pékségnél tanult, azóta saját pékséget (Kópic) indított Kristófnál egy kenyérsütő tanfolyamon, így megvolt a tudás és némi szunnyadó kovász a hűtőbkben. Szóval megkövetem az early bird kenyérsütőket, ez tényleg egy klassz karantén tevékenység!

Fontos lehet ugyanakkor, hogy egyébként is télvégi vitamin hiányos állapotban vagyunk, ezért a száraz élelmiszer mellett gondoljunk zöldségek beszerzésére. Hasznos ilyenkor egy adag csíráztatásra való retekmagot, mustármagot beszerezni, szárazan évekig eláll, és amikor szükség van rá bármikor csíráztatható. Ugyanígy mirelit zöldségből is lehet pár zacskóval eltenni, szükség esetén főzni.

Amik nálam a kamrába kerültek:

  • száraztészta
  • rizs
  • csicseriborsó-, bab- és paradicsomkonzerv
  • száraz csicseriborsó, bab, lencse, vöröslencse
  • kuszkusz, bulgur
  • zabpehely
  • hajdina
  • lekvár
  • aszalt gyümölcsök (meggy, mazsola, szilva, barack, körte)
  • méz
  • barnacukor
  • olívaolaj
  • mustármag, retekcsíramag

Ami nálam a hűtőben:

  • répa: nedves konyharuhába csomagolva a hűtőszekrényben hetekig eláll
  • káposzta: hetekig bírja a hűtőszekrényben 
  • fokhagymát, a hagymát, a burgonyát hűvös, száraz helyen érdemes tartani, DE egymástól elkülönítve, mert a hagyma etiléngázt termel, ami meggyorsítja a burgonya csírázását
  • alma: három hétig bírja hűtőszekrényben
  • citrom: légmentesen záródó zacskóban hűtőszekrényben hetekig eláll

és a mélyhűtőben:

  • darálthús
  • zöldborsó
  • kukorica
  • zöldbab
  • dió
  • mandula

Aki nem szokott fermentálni, nem kell most belekezdeni (vegyünk csak egy kiló savanyú káposztát a piacon), de akinek ismerős a dolog, nyugodtan tehet el még egy adag kimchit, koreai fermentált káposztát, biztosítva ezzel egy extra adag vitamin bombát. 

Tényleg nem kell háborús helyzetre készülni, érdemes józannak maradni, olyasmiket vásárolni, amit egyébként is veszünk és szeretünk. A lényeg csupán az, hogy ne érjen váratlanul minket, ha egy két hetet otthon töltünk a következő hónapokban.

 

 

(Ha valaki olyan mókus lelkű, mint én, és egy-két extra dolgot is tart otthon, annak írom, hogy én szárított gombát, parmezánt, szárított paradicsomot és valami jófajta szabadtartású állattól származó kolbászt is tartok itthon, biztos amit biztos :) )

Tovább

Olivér marcipános szaloncukor tesztje

2019. december 21.

Olivér nagy marcipános szaloncukor rajongó, ezért idén teszteltük a fajtákat, amiket venni szoktunk, hogy megtaláljuk a legideálisabbat a fánk alá. Azon barátaimnak üzenem, akik szemrehányást tettek a csupán egy tesztelővel végzett szűklátókörő és nem kellően tudományos alapossággal végzett vizsgálat miatt, hogy jövőre több értékelővel, többféle szaloncukorral felelősségteljesebb vizsgálatnak vetjük alá a témát!

szaloncukik.jpg

A tesztelés ugyan vakteszt formájában zajlott (csomagolás nélkül sorban kerültek Olivér elé a szaloncukrok), de maximálisan szubjektív és semmiképpen sem teljeskörű! Voltak olyan márkák, amik elfogytak már a boltból, volt olyan, amit már Budapesten is elfogyott (te Bakos marcipán, jövőre elkapunk!) és volt olyan, ahol a kóstolásnál derült ki, hogy karamellásat adtak (ejj, ejj, Sommer szaloncukor, erős versenyző lehettél volna!). 

va_logata_s_1.JPG

Íme az eredmények:

1. Milka 6357ft/kg

  • első reakció: ipari, aromás mellékíz
  • töltelék: kemény és porhanyós a belseje, mesterséges marcipán íze van
  • bevonat: a bevonata túl édes tejcsoki, ezért nem annyira segíti egymást a töltelék és a bevonat, egymást akarják túlkiabálni; ráadásul a csoki annak ellenére, hogy vastag, nem elég ropogós
  • 4 pont

2. Szamos 6890ft/kg

  • első reakció: mmmmmm, fasza cucc!
  • töltelék: rendes puha marcipán, pont jól krémes
  • bevonat: a csoki pont jó vastagságú, nem annyira édes hogy elnymja a marcipánt, viszont jó ropogós
  • ez a marcipános szaloncukor, ahogy az Isten megteremtette!
  • kisebb, mint a többi és ez csalás! emiatt kap 9 pontot

3. Choco Deli 5500ft/kg

  • első reakció: ez se rossz, de itt is eléggé dominál a töltelék édes íze a marcipán íz felett
  • töltelék: nem annyira krémes a töltelék, inkább a cukrot érzem benne, mint a csokit vagy a marcipánt
  • bevonat: nem tesz maradandó benyomást
  • 6,5 pont

4. Sommer 6690ft/kg

  • véletlenül a karamellásat adtak a boltban :(

5. Auguszt 10.000ft/kg

  • első reakció: jó a bevonata, ropog
  • töltelék: a marcipánja nem annyira krémes, de azért omlós
  • bevonat: fogba ragadó csoki és talán kicsit túl vékony a csoki rétege
  • 8 pont

6. Stühmer 6499ft/kg

  • első reakció: a csoki az nagyon fasza, jól ropog
  • töltelék: a marcipán egy kicsit túl krémes a második versenyzőhöz képes, de összességében a marcipáníz finom, ennek van a legmandulásabb utóíze
  • bevonat: lehetne egy kicsit vastagabb a csokija, de nagyon jó minőségű, nem túl édes, hanem jó étcsokis, jól támogatja a marcipánt
  • 9 pont

 

A  nyertes tehát a Stühmer és a Szamos marcipános szaloncukor, zsákoljatok be magatoknak is a fa alá! 

Kellemes ünnepeket!

 olive_rrel_e_s_a_szaloncuki_1.JPG

 

 

Tovább

Karácsonyi szakácskönyvajánló

2019. december 15.

Elsősorban angol szakácskönyveket szoktam venni, így a listán azok is szerepelnek, remélem hamarosan megjelentetnek belőle párat magyarul is! A magyarul megjelent könyvek között két és fél kedvencem volt idén, továbbra is a sok receptkönyves nagynevek vitték nekem a pálmát. 

Magyar nyelvű szakácskönyvek:

 

1. Váncsa István: Lakoma

 

lakoma.jpg

2. Mautner Zsófi: Egy év a konyhámban

 

mautner_zsofi_egy_e_v.jpg

3. Déri Szilvia: Kovászkaland

 

kova_szkaland.jpg

Alapos, átfogó, igényes könyv, ami szépen összefoglalja a kovászolás és kenyérsütés csínját-bínját – onnantól kezdve, hogy hogyan neveljük és tartsuk életben a kovászunkat egészen a kovásszal készült péksüteményekig. Olyan hasznos könyvnek érzem, amit akkor is érdemes beszerezni, ha még nem jött el az életünkben a kenyérsütés ideje, de bízunk benne, hogy ebbe is belefogunk egyszer.

Angol nyelvű szakácskönyvek:

 

1. Abra Berens: Ruffage: A Practical Guide to Vegetables

 

ruffage2.jpg

2. Adeena Sussman: Sababa: Fresh, Sunny Flavors From My Israeli Kitchen

 

sababa.jpg

A Sababa című izraeli konyhát bemutató szakácskönyvét Melissa Clark ajánlotta a Splendid Table podcastban és azóta várom lelkesen. Mindenkinek ajánlom, aki szereti a közel-keleti konyhát, aki szereti Ottolenghi receptjeit. 

 3. Sandor Ellix Katz: The Art of Fermentation: An In-Depth Exploration of Essential Concepts and Processes from around the World 

 

Tovább

9 klasszikus kenyai fogás, amivel kint találkoztam

2019. december 08.

Az elmúlt két hétben Kenyában jártam, két részes posztban mutatom meg mit tanultam a kenyai konyháról. Az előző posztban felsoroltam 9 dolgot, amit kint tanultam, ebben posztban mutatom az alapvető kenyai fogásokat, amikkel kint találkoztam. Maguk a fogások nem bonyolultak, szeretnek egy tál ételeket készíteni, a lehető legegyszerűbb módon szinte mindent elsősorban főznek, a sütés, párolás, gőzölés nem jellenző a konyhájukra. Az alapanyagaik viszont rengeteg lehetőséget rejtenek magukban, ha a gasztroforradalom Kenyát is eléri és elindul az a fajta kísérletezés, ami a Skandináv országokban ahol a helyi alapanyag találkozik a modern konyhatechnológiákkal, akkor a kenyai, sőt az afrikai konyhai lehet még a következő nagy gasztrotrend. 

1. Ugali

Kukoricalisztből egy sűrű, szinte szilárd állagú kását főznek, amit így formázva tesznek az asztalra. Ez a fűszerezés nélküli, sótlan, semleges ízű kása a különböző raguk mellé kerülő legjellemzőbb köretük. A színe a mi kukoricakásánktól eltérően fehér, mert nem a sárga csemegekukoricából, hanem a fehér, nagyobbszemű, keményebb fajtából készül. A finomszemű kukoricalisztet folyamatos keverés mellett vízzel összefőzik, amint kemény kásává összeállt, akkor kiveszik a fazékból és kupola formájúra formázzák. Étteremben inkább korong alakú ugalival találkoztam.

d58831263ff7a32fc372fae66f307670.jpg

ugali_ke_p.png

ugali_e_tteremben.JPG

2. Nyama choma

Különböző BBQ húsok, elsősorban marha, bárány és kecske. Az étkezések, különösen az ünnepi étkezések központi eleme! A házigazdám elmondása alapján a karácsonyi rokonilátogatásokkor is jellemzően ez az asztal fő fogása. A húst igen megbecsülik, ennek ellenére viszonylag kevés húst fogyasztanak, évente 15kg/fő az átlagos húsfogyasztás (Magyarországon évente 60-70kg/fő). Ennek nem meglepő módon elsősorban anyagi okai vannak, mikor kérdeztem a vendéglátóim, hogy mennyire elterjedt a vegetarianizmus, mondták, hogy Kenyában az nem eszik húst, akinek nincs rá pénze).

nyama_choma.jpg

(Kép innen)

3. Kachumbari

Paradicsom, lilahagyma, lime és korianederzölddel készült friss saláta. A mexikói salsahoz nagyon hasonló friss ízű köret. 

kachumbari.jpg

(Kép innen)

4. Matumbo

Pacal! Megmossák, felkockázzák és fűszeres, paradicsomos szószban készítik el.

pacal.JPG

matumbo.jpg

 

5. Tilápia hal

Az egyik legnépszerűbb hal, amivel főznek, készítik hasonlóan fűszeres paradicsomszószban, mint a pacalt, de egyszerűen egészben olajban is kisütik. A halárusnál már eleve lehet egészben, olajban kisütve is kérni, így otthon már nem kell bele bajlódni. Itt aztán rendesen zerowaste szemlélet van, a halfejek is a szószban landolnak! Kis halakat egyszerűen forró olajban sütnek ki, a tengerparton  pedig népszerű étel a frissen fogott halakból készült curry, amit friss kókusztejjel készítenek.

halfejek_1.JPG

su_lt_hal.JPG

fish_curry.JPG

6. Sukuma wiki

Apróra végott, párolt hagyma és vadkáposzta (néhány helyen tévesen fodros kelnek fordítják, de nem az, hanem a nagy, sima levelű vadkáposztából készítik). A kifejezés szó szerinti fordítása a "hét kihúzása", mivel a káposzta olcsó és egész évben elérhető alapanyaga a kenyai konyhának. Más leveles zöldet is előszeretettel használnak, pl. a managu-nak nevezett burgonyavirágúak családjába tartozó növényt (ezt néha tejszínben fermentálják is), a spenóthoz hasonló terere-t, vagy sütőtöknek a levelét. 

sukuma_wiki.JPG

7. Mukimo

Krumplipüré leveles zöldekkel és kukoricaszemekkel főzve. Ezt itthon se nehéz reprodukálni!

mukimo.jpg

(Kép innen)

8. Chapatisamosabiryani, pilau

A kenyai konyhán, különösen a tengerparti, hagyományosan kereskedő részeken erős az indiai és az arab hatás. Chapatit, a búzalisztből készült lepényt minden kenyai háziasszony készít, ahogy a samosa, a töltött tésztatáska is mindenhol megtalálható. Jobb helyeken házi chili szósszal adják, amit chiliből, hagymából, fokhagymából, korianderből és tamarindből készítenek. A csirke biryani az egyik ünnepi, esküvői fogásuk, a rizses, fűszeres pörköltet legalább 6 órán keresztül készítik. 

chapati_ke_sz.JPG

Chapati

Samosa chili szósszal