Babramegy

Komposztálj otthon!

2019. április 14.

Még tavaly előtt voltunk egy remek komposztáló workshopon, amit a Humusz Szövetség szervezett és azóta az otthoni giliszta-komposzt lelkes híve vagyok. Gyakorlatilag semmi nem szól ellene: pár száz forintból összerakható, szagmentes, minimális odafigyelést igényel csak, nyaralás alatt nem lesz semmi baja, környezetbarát és a szobanövények is szebben nőnek tőle!

Ahogy írják is a honlapjukon: "Ha lakásban élsz és nem férsz hozzá kültéri komposztálóterülethez, nincs lehetőséged a szabadban komposztálni, akkor is újrahasznosíthatod ételmaradékaidat komposztláda komposztáló rendszerben, vörösgiliszták felhasználásával. Egyetlen vörösgiliszta naponta a súlya felének megfelelő mennyiségű ételmaradékot dolgoz fel! A giliszták az ételmaradékot és a bomló növényi hulladékot gilisztakomposztnak nevezett kiváló növényi trágyává és talajjavítóvá alakítják."

Mi kell, hogy elindítsd a komposzt ládád?

 • két műanyag (pl. festékes) vödör
 • fúrógép
 • 1 pamut póló
 • 1 doboz giliszta a horgászboltból (én a Népszínház utcai Kaland horgászboltból veszem)
 • komposztálni való zöldség
 • virágföld

Az egyik vödör aljába fúrj 8-10db 1-2 cm átmérőjű lyukat, ebben lesz a komposzt, ebből kell, hogy ki tudjon folyni a komposztlé. Ugyanígy a tetejére is fúrj ennyi lyukat, hogy levegőhöz jussanak. A másik vödörbe helyezz egy üres konzerv dobozt és ennek a tetejére helyezd az immár lyukas másik vödrödet. A vödör alját béleld ki a pamut pólóval (meg fogják majd enni ezt is végül a giliszták), töltsd meg félig zöldséggel, fedd be virágfölddel és dobd rá a gilisztákat. Fedd le a vödröt és már mehet is a mosogató alá.

Mit adj nekik enni?

A giliszták megeszik a gyümölcs és zöldségmaradékot, összetört tojáshéjat, kávézaccot, teafiltert és a maradék kenyeret, gabonaféléket. Ne kapjanak hús vagy halmaradékot, vagy zsíros, olajos ételeket. Saját tapasztalatom szerint különösen szeretik a leveles zöldségeket, míg vastag, torzsás zöldségeket (pl. káposzta külső levele, paradicsom szára, nem fogják megenni),

Mire figyelj?

Mindig fedje be a zöldséget/gyümölcsöt valamennyi föld, mert így nem fog rohadásnak indulni.
A megfelelő pH eyensúly miatt időnként egy kis papírt is érdemes nekik adni, a WC papír guriga ideális erre.

Milyen gyakran etesd?

Én kb. hetente szoktam, figyelni kell rá, hogy ne etessük túl őket. Ha egyszerre nagyon sok zöldséget kapnak, attól is el tud indulni a rohadás a dobozban és kipusztulnak a giliszták (amúgy elég ellenállóak).

Hogyan használd fel a komposztot?

Állítólag ha mindig csak az edény oldalára teszed nekik az ételt, akkor odavándorolnak és a vödör másik feléből kiveheted a kész komposztodat. Nekem eddig nem voltak enyire jól neveltek, úgyhogy én egyszerűen kézzel szoktam kiválogatni és arrébb tenni őket. A kész komposztot a virágok alá lehet tenni.

Az alsó vödörbe csorgó komposztlével (elegánsabb nevén komposztteával) pedig 1:8 arányban higítva locsolni lehet, a növények elképesztően hálásak, soha többet nem fogod így megölni a szobanövényeidet.

 

 A poszt Zerocsiga Judittal készült együttműködésben, kövessétek őt Facebookon és Instán!

 

Tovább

Mit tanítanak a Stanford Egyetemen az egészséges táplálkozásról?

2019. április 10.

Az állatvilágban létező minden faj tudja, hogy mire van szüksége a szervezetének, és minden bizonnyal régen mi is tudtuk, de mintha az utóbbi száz évben, az élelmiszeripar létrejöttével párhuzamosan elfelejtettük volna. A médiában tíz évente megjelenő újabb és újabb felfedezéseket követjük, melyik az a tápanyag, ami biztosan a vesztünket okozza (a telítetlen zsírsav! a koleszterin! a glutén! a szénhidrát!) és mit kellene ehelyett mindenképpen fogyasztanunk (omega3! antioxidáns! probiotikum!). Dietetikusok, kutatók, orvosok tanácsára igyekszünk hallgatni, tápanyagokban és nem ételekben gondolkodunk. Alapvető identitás kérdéssé vált, hogy mit és hogyan eszünk, a gasztronómia korábban soha nem látott módon meghatározó szempont lett az életünkben.

És ez velem sincs másként! Az utóbbi időkben egyre jobban foglalkoztatott, hogy a minket körbevevő elképesztő kínálatban és elképesztő információáradatban, hogyan és mi alapján kellene kiválasztanom, hogy mit egyek, mi lenne a legjobb az egészségemnek és a környezetemnek.

Ezért az elmúlt évemet azzal töltöttem, hogy átnéztem egy csomó étkezéssel és egészséggel kapcsolatos tanulmányt, hogy lássam tulajdonképpen hogyan is kellene jól ennem (ennek pszichés vonatkozásairól itt írtam a Qubiten).

Sok éven át kutatással foglalkozóként gyakran tapasztaltam, hogy ha beleástam magam egy témába, mindig kiderült, hogy a téma sokkal összetettebb, mint gondoltam. Meglepő módon nem ez a helyzet a táplálkozással... Minden egyes komolyan vehető kutatás, tanulmány és könyv ugyanarra az eredményre jut: az alapvető szabályok betartása nem nagy ördöngösség, nagyrészt a józan paraszti ész diktálja őket.

Ezeket az elveket tök jól összefoglalja az az online kurzus, amit dr. Maya Adam és Micheal Pollan tart a Stanford Egyetemen*.

Alább a fő tanulságok!

1. Mik azok a makrotápanyagok?

Makrotápanyag a szénhidrát, zsír és a fehérje. Mióta 1827-ben William Prout felfedezte, hogy az egészséges élethez ezekre a tápanyagokra van szükségünk, azóta próbáljuk meg kitalálni, hogy pontosan milyen arányban érdemes ezeket bevinnünk a szervezetünkbe. 

Kép forrása

A szénhidrátok két csoportra oszthatóak az egyszerű szénhidrátok és az összetett szénhidrátok. Egyszerű szénhidrátok közé tartoznak a monoszacharidok vagyis egyszerű cukrok mint a glükóz és a fruktóz és a diszacharidok, mint a cukor. A komplex szénhidrátok vagy más néven poliszacharidok közé tartozik az étkezési keményítő, amit a szervezetünk meg tud emészteni, és a számunkra emészthetetlen (de a bélflóránk számára fontos) rostok.

sze_nhidra_tok_1.png

A szénhidrátokat az emésztés során lebontjuk és átalakítjuk glükózzá, hogy egy részüket közvetlenül felhasználjuk ATP formájában (ATP egy olyan molekula, ami sejtek energia közvetítője) vagy elraktározzuk a zsírszövetekben. Ugyanez a helyzet a fehérjékkel és a zsírral is, az emésztés során egy részük közvetlenül energia formájában felhasználódik, a felesleg pedig a zsírszövetekben tárolódik. Ha tehát fogyni szeretnénk, akkor nem a különböző tápanyagok kizárásban, hanem az energiaháztartás egyensúlyában kell gondolkodnunk. Vagy a bevitt kalóriát csökkenteni, vagy testmozgással az energiafelhasználást növelni, vagy ezek kombinációját alkalmazni. De ha nem a fogyás, hanem a hosszútávú egészség a cél, akkor nem a kalóriát érdemes figyelni, hanem a bevitt tápanyag minőségét. 

2. Dobjuk-e ki az ablakon az összes szénhidrátot?

Mostanában a legtöbb helyről azt hallani, hogy túl sok szénhidrátot eszünk, és a szénhidrát egészségtelen. Egyes alacsony szénhidrátos diéták (low-carb) akár azt is ajánlhatják, hogy korlátlanul vigyünk be hús, és annyira csökkentstük a szénhidrát bevitelt, hogy az már a friss zöldség-gyümölcs fogyaztás kárára megy. Valójában a szénhidrát fogyasztás esetében is ugyanaz a szabály, mint a több makrotápanyag esetében, mértékletesen és a legkevésébé feldolgozott formájának a fogyasztására érdemes törekednünk. Teljes kiörlésű gabonák, mint a barnarizs vagy a zabpehely (valódi, teljes kiőrlésről akkor beszélhetünk, ha az adott termék érintetlen, egész, vagy olyan darált, feltört, pelyhesített gabonaféléből készül, amelyben megtalálható az endospermium, a korpa és a csíra) biztosítják a megfelelő energia mennyiséget, ugyanakkor mivel a bélflóránk számára hasznos rostot tartalmaznak lassabb glükóz felszívódást és egyenletesebb inzulin választ eredményeznek. Ennek a mérésére szolgál az ételek glikémiás indexe (GI), ami megmutatja, hogy az adott élelmiszerben lévő szénhidrát milyen gyorsan szívódik fel a szervezetben. Magas arányban finomított szénhidrátokat tartalmazó ételek (pl. fehér kenyér vagy cukros italok) viszont gyors vércukorszint emelkedést és magasan kiugró, hirtelen inzulin választ eredményeznek. Ennek a követekzménye pedig egy nem stabil vércukorszint lesz, ami miatt hamarabb leszünk éhesek és nagyobb valószínűséggel eszünk többet. Ezért érdemes összességében mindannyiunknak általában véve is érdemes alacsony glikémiás indexű ételeket választanunk. 

whole-grains-preventing-type-2-diabetes-722x406.jpg

Kép forrása

3. Mi az, hogy jó zsír-rossz zsír?

Annak ellenére, hogy a zsírok kulcsfontosságú szerepet töltenek be a szervezetünkben, a 20. században ez a teljes makrotápanyag csoport ördögnek volt kikáltva. Soha nem látott módon kezdte előállítani az élelmiszeripar a csökkentett zsírtartalmú élelmiszereket, miközben az elhízottak aránya világszerte nem csökkent, sőt. Ma már, ahogyan a szénhidrátok között úgy a zsírok között is különbségeket teszünk és így egy kiegyensúlyozottabb képet kapunk arról, hogy mire figyeljünk az étkezésnél. 

Az étkezési zsírok két nagy csoportra oszthatóak: telített és telítetlen zsírokra. A telített zsírok onnan kapták a nevüket, hogy a bennük lévő zsírsavak hidrogén molekulákkal telítettetek, így szorosan egymás mellé tudnak rendeződni. Ezért van az, hogy a telített zsírsavak szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotúak (mint pl a a vaj, a zsír). Ezzel szemben a telítetlen zsírokban található zsírsavakban a szén atomok közötti dupla kötés nem hagy helyet a hidrogénnek, ezért a zsírsavak nem rendeződnek olyan szorosan egymás mellé, így a telítetlen zsírsavak szobahőmérsékleten folyékony halmazállapotúak (pl. olajak).  

teli_tett_vs_teli_tetlen.pngKép forrása 

A telítetlen zsírsavak a természetben önmaguktól is előfordulnak (pl. magokban, avokádóban), de mesterségesen is előállíthatóak. A probléma ezekkel a kémialag előállított telítetlen zsírsavakkal, hogy a kémiai kötés a szén atomok között kevésbé stabil, ezért könnyen átváltanak transz pozícióba (innen az elnevezés: transzzsírok). A transzzsírok pedig azért problémásak az egészségünk szempontjából, mert növelik a testünkben lévő "rossz", LDL koleszterint, ugyanakkor csökkentik a "jó", HDL koleszterin mennyiségét a vérünkben. (Az LDL (low density lipoprotein) nevű fehérje a májból a sejtek irányába szállítja a koleszterint, tehát az LDL-hez kötött koleszterin, az LDL-koleszterin a májból a sejtek felé tart, ezért nevezik "rossz"-nak. Ezzel szemben HDL-koleszterin (high density lipoprotein) esetében pont fordítva történik, a koleszterin a májba szállítódik, ahol lebomlik, ezért nevezik "jónak"). Ha az LDL koleszterinből túl sok van a vérben, megtapad az érfalakon, az általa szállított anyaggal, a koleszterinnel együtt és ez szív- és érrendszeri betegségekhez vezethet. Habár a telített zsírsavakról is kimutatták, hogy növelik az LDL koleszterint, de nem csökkentik a HDL koleszterint. Ezért érdemes ésszerű mennyiségben, természetes formájukban előforduló telítetlen zsírsavat fogyasztani, érdemes elkerülni minden olyan ételt, amit transzzsírt tartalmaz (pl. margarinok, ropik, kekszek, chipsek, nápolyik, tartós muffinok, croissan-ok, és egyéb csomagolt sütemények, fánkok, stb.). Valamint mérsékelni a telített zsírsav fogyasztást (pl. vörös húsok).

4. Húst enni vagy nem enni?

A húsfogyasztást most szimplán biológiai szempontból nézve, és nem tárgyalva az etikai kérdéseket, merül fel a kérdés, hogy egészséges-e húst enni vagy éppen nem enni. A harmadik makro-tápanyag csoport a proteinek vagyis a fehérjék. Közhidelemmel ellentétben a fehérjék nem csak állati eredetű termékekben, hanem növényekben is megtalálhatóak. A testünket alkotó szövetek építőkockái (bár ezen kívül még számos egyéb fontos funkciót is betöltenek). A fehérjék 20-féle aminosavból épülhetnek fel, amelyek közül 9 esszenciális, vagyis amelyeket az emberi szervezet nem, vagy csak elégtelen mennyiségben képes előállítani, ezért kívülről kell bevinnünk őket. Az állati eredetű fehérje források (pl. hal, tojás) elég magas mennyiségben tartalmazzák az összes esszenciális aminosavat, ahhoz, hogy ezeket teljes fehérje forrásoknak tekintsük. Ezzel szemben a növényi eredetű fehérje források (pl. bab, lencse, magok, tofu) részleges fehérje források. Ez nem azt jelenti, hogy ezek kevésbé értékes táplálékok a számunkra, sőt pár húsmentes napot minden szempontból kifejezetten egészséges beiktatni az étrendbe! Inkább arról van szó, hogy a növényi eredeti fehérje forrásokat egymással kombinálva érdemes fogyasztani, mert együtt már kiadják a teljes aminosav profilt (nem is véletlenül a hagyományos párosítások mint pl. bab és rizs ilyen kiegészítő párjai egymásnak).

plant-based-protein-e1515092014905-360x240.jpgKép forrása

Érdemes tehát összességében csökkenteni a húsfogyasztásunk (az USA-ban a napi átlag húsfogyasztás 276gr, Magyarországon 176gr, ami bőven csökkenthető), és változatos zöldség fogyasztással helyettesíteni. A húsközpontú diéták (mint amilyen a mostanában felkapott keto), mégha röid távon súlycsökkentést is okoznak, hosszútávon károsak lehetnek, különösen ha nagy mennyiságű iparilag feldolgozott hús fogyasztást jelentenek.

5. Mi a baj az iparilag feldolgozott ételekkel?

Az egyik legnagyobb probléma a tipikus nyugati étrendünkkel az, hogy nagy mennyiségben tartalmaz iparilag feldolgozott ételeket. Az ipari feldolgozás sokféle hasznos és fontos tápanyagot (rostot, vasat, B vitamint) eltávolít az élelmiszerből, mégpedig két okból: 1. így lágyabb textúrát hoznak létre 2. hosszabb ideig tartósítani tudják az ételt. Egy alaposan tartósított étel pontosan azért tud olyan sokáig tartós maradni, mert a kártevők sem vonzódnak olyan élelmiszerhez, aminek alacsony a tápanyag tartalma. Következik a kérdés, hogy ha egy étel még a baktériumok, gombák számára se vonzó, vajon mennyire lehet egészséges nekünk? (Márpedig pontosan ez a helyzet, egy étel tápanyag tartalma szorosan összefügg a romlási sebességével). 

Úgy tűnik, hogy egy étel egészségességének egyik legjobb bejelzője, hogy ember főzte-e. Az élelmiszeriparnak nem feltétlenül elsődleges célja, hogy egészséges ételeket gyártsanak, fontosabb, hogy termékeik tartósak és nagy mennyiségben eladhatóak legyenek. Ebből pedig egyenesen következik, hogy nagy mennyiségű sót, cukrot, zsírt és tartósítószert használjanak, és lehetőleg a legolcsóbban beszerezhető alapanyagokból dolgozzanak. Ezzel szemben, amikor magunkra főzünk, sokkal egészségesebb hozzávalókat vásárolunk, és jelentősen kevesebb sót használunk. Érdemes tehát heti párszor beiktatni a főzést az életünkbe. 

6. Most akkor mi a tanulság?

 

Ma Magyarországon az elhízás és a nem megfelelő táplálkozás is komoly népegészségügyi probléma: a KSH 2016-17-es Statisztikai tükör című kiadványa szerint a 16 éven felüli lakosság több mint felének súlytöbblete van. Ezen belül 35,8 százalék a túlsúlyos, és 18,3 százalék tekinthető elhízottnak. Az OECD 2017-es jelentése kiemeli, hogy Magyarország a világon a negyedik legelhízottabb ország. A 16 éven felüli lakosság 60 százaléka nem fogyaszt naponta gyümölcsöt vagy frissen facsart gyümölcslevet, és 70% százaléka nem fogyaszt naponta zöldséget vagy zöldséglevet.

Ezért is jó levonni ezt a 4 alapvető tanulságot és a mindennapi életünk hüvelykujj szabályaként alkalmazni!

 1. Nem kell minden szénhidrátot kiiktatni az étrendünkből, mértékletesen és a legkevésébé feldolgozott formájának a fogyasztására érdemes törekedni, és jellemzően lassú felszívódású szénhidrátokat választani!
 2. Nem minden zsír egyforma: érdemes ésszerű mennyiségben, természetes formájukban előforduló telítetlen zsírsavat fogyasztani, elkerülni minden olyan ételt, amit transzzsírt tartalmaz, valamint mérsékelni a telített zsírsav fogyasztást!
 3. Érdemes tehát összességében csökkenteni a húsfogyasztásunk, és minimum heti párszor változatos zöldség fogyasztással helyettesíteni! Minden fontos fehérje építőkő egy komplex növényi alapú étrenddel is biztosítható!
 4. Kerüljük az iparilag feldolgozott élelmiszereket, válasszunk minél több természetes alapanyagotFőzzünk otthon minél többet és többfélét, így minőségi alapanyagokat vásárolunk, szemben azzal, mint ha készételt vennének. 

 

*Micheal Pollant minden mennyiségben érdemes olvasni, “Food Rules” „In Defense of Food” „The Omnivore's Dilemma” című könyvei mind csodálatos alapművek!

Tovább

Az ezeregy éjszaka ízei

2019. március 30.

 

Szerettem, hogy ez egy igazán egyszerűen megvalósítható recept, nem kell hozzá különleges hozzávaló, piacról beszerezhető minden (bárányt lehet marhával helyettesíteni).

Hozzávalók:

 • növényi olaj
 • 2 nagy vöröshagyma felkockázva
 • 600-800gr báránycomb* felkockázva
 • 2 kk őrölt kömény
 • 1 kk őrült fahéj (ez van az eredeti receptben, nekem mondjuk kétszer ennyi is elfért benne)
 • 1 kk kurkuma
 • 1 kk só
 • 2 ek folyó méz
 • 250 gr aszalt sárgabarack

*Szabadtartású bárányt szombatkonként a MOM Biopiacon szoktam venni.

[1] Egy nagyobb lábosban a hagymát az olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a szobahőmérsékletű bárányt és barnára pirítjuk. [2] Hozzéadjuk a fűszereket, a mézet és annyi forrásban lévő vizet, hogy ellepje. Megkeverjük majd alacsony lángon 1 óra 15 percet főzzük. [3] Ha lejárt az idő hozzáadjuk az aszalt barackot és további 45 percig főzzük. A két óra alatt a bárány omlósra fő, a barack pedig krémesre puhul. 

barackos_ba_ra_ny.JPG

Sáfrányos és citromos csirke

 

Joghurtban pácolt csirkét és citromlében pácolt csirkét már számtalanszor csináltam, de még sosem jutott eszembe mixelni ezt a kettőt. Szerettem ebben a receptben, hogy ez is nagyon könnyen megvalósítható, abszolút minimál effortot igényel (a munkát elvégzi a pácolás) és mégis élénk sárga színével beragyogja az ebédlőasztalt. 

Hozzávalók:

 • 4 hagyma félbevágva és vékonyra szeletelve
 • 5 citrom leve (ha bio citrom mehet rá a héjja is reszelve)
 • 4 ek olívaolaj
 • 1 kk kurkuma
 • 400gr görög joghurt
 • 3 ek tört tengeri só (asztali sóból jóval kevesebb is elég)
 • egy nagy csipet sáfrány
 • 3 ek forrásban lévő víz
 • 6 nagy csirkemell* csont és bőr nélkül (nálam most csirkecomb volt itthon, de csirkemellel valóban jobban működik)

*Szabadtartású csirkét csütörtökönként a Fény utcai piacon a Filus Ferenc hentesüzletében vagy a Szatyor Boltba rendelve szoktam venni.

[1] Egy nagy tálban összekeverjük a hagymát, citromlevet, olajat, kurkumát, joghurtot, sót. Egy mozsárban összetörjük a sááfrányt, felöntjük vízzel és 10 percig állni hagyjuk. Utána a joghurthoz adjuk és az egészet alaposan elkeverjük. [2] A joghurtos páchoz adjuk a csirkét és minimum 1 órát, de jobb esetben egy éjszakát a hűtőben pácolódni hagyjuk. [3] Kivesszük a húst a pácból. Előmelegített sütőben vagy grillen a csirkemellet 18-20 perc alatt, csirkecombot 20-25 alatt megsütjük. 

 joghurtos_citromos_csirke.JPG

 

Tovább

A nagy piaci tojás teszt

2019. március 13.

Van-e különbség a piaci tojások között? Megéri-e kicsit drágábbat venni? Vagy a jóval drágábbat? Négy különböző piaci tojás összehasonlítása következik.

Azt talán már mindenki tudja, hogy a tojásokon található piros nyomtatott számsor első száma az állattartás módjára vonatkozik:

0: biotojás
1: szabadtartásos, kifutós tartási rendszerben termelt tojás
2: különböző istállózott, de nem ketreces tartás
3: ketreces tartási mód

(A helyi piacon vásárolt tojások esetében a fogyasztók találkozhatnak jelölés nélküli tojásokkal is, mivel a jelölési kötelezettségek nem vonatkoznak az 50-nél kevesebb tojótyúkot tartó termelőkre).

A tesztben nincsen 3-as vagyis ketreces tojás, mivel még a legújabb szabályozás szerint  is "egy csirke épphogy A4-es papírlapnál nagyobb alapterületű, 40 centi magas ketrecben tölti a nap 24 óráját, és az állatok még az új szabályozás értelmében feljavított ketrecekben sem tudnak megfelelően mozogni. Kapirgálni, kinyújtóztatni a szárnyaikat, verdesni velük, természetes igényeiket csak korlátozottan tudják kielégíteni." Szóval tudatos fogyasztóként a 3-as jelölésű tojást mindenképp kerülni éredmes. 

A tesztben szereplő első két tojást a Hunyadi téren vásároltam, ezek tartásáról nincs részletes információ, számuk alapján lehet tudni, hogy nem ketreces tartásúak.

A harmadikat a Kalema kertből rendelem hetente. Ismerős család tart állatok, közvetlenül lehet tőlük rendelni. Náluk a tyúkok egész nap kint kapirgálnak. Kukoricát és zöldet kapnak a kertből. A hely, ahol éjszakára vannak bezárva egy félig nyitott, de két oldalt zárt hely. Külön helye van a tojni készülőnek szénával bélelve. Télen sincsenek tápozva, mert hagyják őket pihenni. 

A negyedik tojás a luxus tojás, a Heppenheimer család  tartja őket. Állataiknak hagyományos tartási körülményeket biztosítanak: a tyúkok napközben körbekerített fás, ligetes területen, az istálló mögötti gyümölcsösben tartózkodnak, éjszaka kényelmes istállóban pihennek. 2018-ban a Magyar Gasztronómiai Egyesülettől (MGE) Arany-szalag díjat kapott. 

A tesztben szereplő tojások (vásárlás ideje: 2019. március 8.)

 1. Hunyadi téri piac belső zöldségesénél vett tojás - 2-es számozású ("háztáji") - 40ft/db
 2. Hunyadi téri piac termelői árustól vett - 1-es számozású - 50ft/db
 3. Kalema kert - számozás nélküli - 55ft/db
 4. Heppenheimer Aranyszalagos tojás a Fény utcai piacon található Filus Ferenc baromfiboltjából - ??? - 80ft/db

Méretre és szín skálára hasonló tojások:

versenyzo_k.jpg

8 peres gőzöléses módszerrel készített tojások mindegyike könnyen pucolható, egyenletes felületű. A tojássárgának színében megfigyelhető a különbség: amíg az első és második között nincs különbség, a harmadik Kalema kerti tojás sárgája élénkebb sárga, a negyedik tojás a legsárgább. Ízben és krémességben a harmadik és negyedik tojás emelkedik ki. 

8_perces_toja_sok.jpg

Tükörtojás formájában is látszik a színek között a különbség. A fehérje a harmadik és negyedik tojásnál sült a legegységesebbbre. 

tu_ko_rtoja_sok.jpg

Egyértelmű a lineáris növekedés a minőségben a kategóriák között. Íz-ár-érték arányban azonban abszolút a harmadik, Kalema kerti tojás a győztes. Hozza azt, amit egy igazi tojásnak tudnia kell és nem aranyárban van. Éppen ezért érdemes közvetlenül termelőtől vagy éppen doboz rendszerben vásárolni, mert jobb minősgében, az élelmiszerről több információ birtokában, az állatok etikus tartását biztosítva juthatunk élelmiszerhez. 

Az alábbi linken, a Tudatos Vásárlók Egyesülete által összegyűjte találjátok a különböző vásárló közösségeket, vásároljatok ti is minél többen közvetlenül a termelőtől:

2019-ben is várnak a közösségi gazdaságok

 

Tovább

Téli spenót saláta gesztenyével és barnított vajas vinaigrette-tel

2019. február 03.

Ez egy elegáns téli saláta, a spenót feburárban pedig szezonális alapanyag! A sült fodros kel és a sült gesztenye előre elkészíthető (sőt ez utóbbi készen is kapható), így némi előkészülettel egy gyorsan összerakható fogás.

Hozzávalók:

 • 400gr kisebb spenót levél
 • 100 gr főtt vagy sült gesztenye (időspórolásból lehet készen, csomagoltan is kapni Aldiban, Tescoban)
 • 5 dkg mogyoró
 • 1 marék fodros kel (opcionális)

Öntethez (barnított vajas vinaigrette - Samin Nosrat "Só, zsír, sav, hő" című könyvéből)

 • 4 evőkanál vaj
 • 1/2 fej lilahagyma
 • 1 evőkanál sűrű balzsamecet
 • 1 evőkanál vörösborecet
 • só, bors

[1] A spenótot alaposan megmossuk, megszárítjuk és egy tálba helyezzük a félbe vágott gesztenyékkel. [2] Az öntethez a vajat lassú tüzön egy serpenyőben addíg hevítjük, amíg enyhén megbarnul és édes, diós illata nem lesz. Félretesszük hűlni. [3] A hagymát vágd vékony szeletekre, add hozzá az eceteket, sót, borsot és hagyd 15 percig pácolódni. [4] Végül add a pácolt hagymához a barnított vajat, alaposan keverd össze majd öntsd a spenótra [5] A fodros kelt megmossuk, majd megszárítjuk (ha vizes marad a levél, akkor inkább párolódni, és nem sülni fog). A levelekről egy ollóval vagy késsel távolítsuk el a nagyobb ereket (ezeket használhatjuk később zöldséglevesbe). Egy nagyobb edénybe helyezzük meglocsoljuk az olajjal és jól összerázzuk, hogy az olaj minden levelet érjen. Ezután sütőtepsire helyezzük és 150 fokon 10-15 percig sütjük, amíg ropogósak nem lesznek (folyamatosan figyelni érdemes, könnyen odaég). [6] A török mogyorót egy serpenyőben pár perc alatt megpirítjuk, majd vágódeszkán egy éles késsel felaprítjuk. A salátát a pirított mogyoróval és sült fodros kellel szórjuk meg. 

speno_t_sala_ta_gesztenye_vel.jpg

Tovább

Téli rukkola saláta 8 perces tojással

2019. január 23.

Rukkola szezon van és nem csak boltban műanyagba csomagolva, hanem termelői piacokon (pl. szombaton a Hunyadi téren, hétfő-szerda-péntek a Városmajori piac előtti piacon, szombaton a Mom Bio piacon) is lehet kapni szép csokorral! Érdekes módon a rukkola is a káposztafélék családjába tartozik, rokonaihoz hasonlóan remek A, C K vitamin és folsav forrásnak számít. Önmagában nekem túlzottan intenzív az íze, ezért leginkább úgy szeretem, ha salátában sok minden mással együtt bukkan fel (pl. ezért fér nagyon jól meg babfélék mellett). Másik neve borsmustár révén bármilyen mustáros öntettel jól egészítik ki egymást.

Aki követi a blogot, tudja, hogy igyekszem figyelni a szezonális és helyi alapanyagokra, ezúttal elcsábultam egy kis koktélparadicsomra. Igen, tudom, hogy üvegházas, hogy fele annyi íze sincs mint a nyárinak, de minden téli szezonban egyszer-kétszer néha engedni kell a piros szín hívó szavának..  

Tojással, babbal ez egy kiadós saláta, vacsorára simán főfogásnak is beillik.

Hozzávalók

 • fél lilahagyma 
 • 1 citrom leve
 • 1 dl olívaolaj
 • 1 tk mustár
 • 1/2 tk só
 • 100 gr rukkola
 • 100gr koktél paradicsom
 • 50gr szárított paradicsom
 • 400gr konzerv lencse vagy bab (vagy kapni ilyen vegyes bab-lencse válogatást a Hunyadi tér sarkán lévő vegyes diszkont boltban)
 • 1 ek lenmag
 • 1 ek napraforgómag
 • 2 tojás 8 perc alatt gőzben keményre főzve
 • opcionális: 1 marék fodros kel chips

[1] Az öntethez felaprítjuk a hagymát és össszekeverjük a citrommal, olajjal, mustárral és a sóval. Félretesszük, amíg a saláta többi részét összeállítjuk (addig a hagyma kissé pácolódik és elveszti az erejét). [2] A rukkolát és paradicsomot megmossuk, a paradicsomokat negyedekre vágjuk és egy tálba halmozzuk. A szárított paradicsomot felaprítjuk és hozzáadjuk. A konzervet lecsepegtetjük és a salátához adjuk. Megszórjuk a magokkal. [3] Az öntettel meglocsoljuk a salátát. [4] A kemény tojást megpucoljuk és kisebb szeletekre vágjuk, majd a fodros kellel együtt a saláta tetejére halmozzuk. 

rukkola_sala_ta_toja_ssal.jpg

Tovább

Egyszerű és gyors sült káposzta

2019. január 18.

Nem csak a fodros kelt, hanem a kelkáposztát is lehet sütni és milyen szuper köret lesz belőle! Kelkáposztának szezonja van, ráadásul 100gramm kelkposztának a K vitamin tartalma az ajánlott napi bevitel 66%-át is fedezi.

Hozzávalók:

 • 1 fej kelkáposzta
 • 1 dl olívaolaj
 • 1 bio citrom leve és reszelt héja
 • 1 gerezd fokhagyma felaprítva
 • 1/2 tk só
 • 1/2 tk chilipehely

 

[1] A sütőt előmelegítjük 220 fokra. A káposztának eltávolítjuk a külső leveleit majd nyolcadokra vágjuk. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket az egyik vágott felükkel lefele. [2] Az olajat, a citromlevet, a citromhéjat, sót és chilit összekeverjük egy tálban. Az öntet egyik felével megöntözzük a káposztákat. [3] Betesszük a sütőbe őket, majd 10 perc után egy kanál segítségével megfordítjuk őket és megöntözzük az öntet másik felével a másik oldalukat is. További 10-15 percig sütjük, amíg mindkét oldaluk aranybarna nem lesz. [4] Önmagában, vagy kecskesajt forgácsokkal tálaljuk.  

 su_lt_kelka_poszta.jpg

Tovább

Karalábé, alma, földimogyoró saláta

2019. január 10.

Télen még inkább tud hiányozni valami ropogós és vitamindús étel, ez az egyszerű saláta egyszerre tudja ezt a kettőt. A karalábét a rokonaihoz (kápsztához, karfiolhoz, fodros kelhez és brokkolihoz) hasonlóan a vadkáposztából nemesítették és mindenféle tévhittel szemben nem csak a gumója, hanem a levele is ehető (ne hagyjuk a zöldségesnek, hogy levágja nekünk, mehet a levesbe, főzelékbe, salátába is!). Azért is passzol remekül olyan távol-keleti hozzávalókhoz, mint a szezámolaj, mert nem csak Európában és Amerikában, hanem Vietnámban is elterjedt zöldség. Már 100gr nyers karalábé tartalmazza a férfiak ajánlott napi C vitamin szükségeltünk 68%-át, nőknél a 82%-át és még főzve is férfiaknál 60%-át, nőknél 72%-át. 

A szezámmagolajat semmiképp nem érdemes kihagyni a receptből, az fogja össze igazán az ízeket. 

Hozzávalók: 

 • 1 fej karalábé
 • 2 savanykás ízű alma (pl. topáz vagy jonathán)
 • 1 lime reszelt héja és leve
 • 2 evőkanál semleges ízű olaj (pl. napraforgó vagy földimogyoró) 
 • 1 evőkanál szezámmagolaj
 • fél tk só
 • 1 evőkanál sótlan földimogyoró
 • 1 evőkanál szezémmag
 • tetejére (opcionális): friss menta aprítva

[1] A karalábét megpucoljuk, az almát kicsumázzuk, majd mindkettőt vékony, gyufaszálakra vágjuk. [2] A lime levét, reszelt héját, a kétféle olajat és a sót egy külön tálban elkeverjük, meglocsoljuk vele a zöldségeket, majd alaposan átforgatjuk a salátát. [3] A mogyorót és a szezámmagot külön-külön egy serpenyőben megpirítjuk, majd megszórjuk vele a salátát. [4] (Opcionális) Megszórjuk friss menta levelekkel és tálaljuk. 

 alma_karala_be_fo_ldimogyi.jpg

Tovább

Kale, vagyis fodros kel történelem (és persze recept)

2019. január 06.

A fodros kel (angolul: kale) vagy leveles kel a vadkáposzta egy termesztett változata. Angolszász receptekben gyakran találkozni vele, az elmúlt 10 évben szinte minden angolnyelvű receptoldalon végigsöpört a kale őrület. Elsősorban jótékony egésszégügyi hatásaival népszerűsítik: magas rosttartalma mellett (ami tisztítja a vastagbelet, védi emésztőrendszerünket) még főzve is kimagasló a K-vitamin (már 100gramm kelben lévő K-vitamin a 3,7-szerese az ajánlott napi bevitelnek), és dícséretes a C-vitamin tartalma (100gr már közel 50%-a az ajánlott napi bevitelnek). Más tápanyagok esetében (A, B6, folsav, magnézium) inkább nyersen számít jelentős forrásnak. 

Állítólag már időszámításunk előtt 2000 évvel termesztették kisázsia területén, a rómaiak idejében a vándorló kelták hozták magukkal Európa nyugati része felé. A fodros kel meghonosodott és a középkorig kedvelt zöldségnövény volt.  A későbbiek során a nemesítők figyelme inkább a fej közepén levő puhább levelekre irányult létrehozva ezzel a tömött fejet képező káposztát, a legtöbb területen háttérbe szorítva a leveles kelt. 

Újdonsült népszerűségre az elmúlt 10 évben kapott, amikor is ropogósra sütött formája, a kale chips kezdett el Amerikában terjedni. Nem tudni biztosan ki lehetett, aki először leírta a kale chips receptjét, többen feltételezik, hogy 2009-ben a Bon Appetit honlapján megjelent Dan Barber recept lehetett talán az első ilyen. A következő években egyre nagyobb média visszhangot kapott: 2011-ben Gwyneth Paltrow sütött kale chipset Ellen műsorban, 2012-ben a Bon Appétit kiáltotta ki az évet a fodros kel évének, miközben a Time magazin 2012-ben egyik legnagyobb ételtrendjének jósolta. Ezen a linken egy nagyon szórakoztató cikk szerzője próbált utánamenni, hogy mitől lett hirtelen olyan népszerű a fodros kel és kiállhat a jelenség mögött, hogy fél Amerika ezt ropogtatja. Mint kiderült az egész nem más, mint egy hihetetlenül sikeres PR kampány eredménye, amit Oberon Sinclair és a My Young Auntie PR cég talált ki. Még egy kamu egyesületet is létrehoztak (American Kale Association (AKA), hogy azt a benyomást keltsék, hogy az egyesület megbízására indították a kampányukat. Mindenesetre a kampány bejött, a kale chips-re rákeresve 35 millió találatot dob ki a Google... 

Hazánkba mindenestre még nem tört be a trend, pedig jól tartható növény és a leghidegebb teleken sem fagy ki. Igazán nem bánnám, ha több termelőnél lehetne kapni, szeretek vele főzni, mert a színét hőkezelés után is megtartja, így feldobja a téli ételeket. Én elsősorban szombaton a MOM Biopiacon vagy vasárnap a Szimpla piacon (a Zsámboki biokerttől) szoktam beszerezni belőle, kommenteljetek, ha tudtok más beszerzőhelyeket is!

Alább pedig egy sütőtökös, lencsés téli, meleg saláta recept tetején egy kis kale chips-szel!

Hozzávalók:

 • 2+2 evőkanál olaj
 • fél kiló sütőtök
 • 1 csokor fodros kel 
 • 1 lencse konzerv (400gr)
 • 3-4 evőkanál vörösborecet
 • 50gr török mogyoró

[1] A sütőtököt felszeleteljük kisebb kockákra, egy tepsibe helyezzük őket, meglocsoljuk 2 evőknaál olajjal és 200 fokon addig sütjük, amíg karamellizálódni kezdenek. Egy tányérra helyezzük őket. [2] A fodros kelt megmossuk, majd megszárítjuk (ha vizes marad a levél, akkor inkább párolódni, és nem sülni fog). A levelekről egy ollóval vagy késsel távolítsuk el a nagyobb ereket (ezeket használhatjuk később zöldséglevesbe). Egy nagyobb edénybe helyezzük meglocsoljuk az olajjal és jól összerázzuk, hogy az olaj minden levelet érjen. Ezután sütőtepsire helyezzük és 150 fokon 10-15 percig sütjük, amíg ropogósak nem lesznek (folyamatosan figyelni érdemes, könnyen odaég). [3] A török mogyorót egy serpenyőben pár perc alatt megpirítjuk, majd vágódeszkán egy éles késsel felaprítjuk. [4] A tányérra készített sütötökre ráhalmozzuk a lecsöpögtetett lencsét, meglocsoljuk a vörösborecettel, végül megszórjuk a ropogós fodros kellel és mogyoróval. 

su_to_to_k_fodros_kel2.jpg

Tovább

Ez volt 2018

2018. december 23.

Szeretek évet értékelni, elgondolkoztató dolog visszatekinteni, hogy mennyi minden történhet egy év alatt. 

Februárban a Szimpla Vásárnap - őstermelői piac minden vasárnaponDeviszont Közösségi Térrel marokkói ragukat főztünk (recept itt), amivel közel 100.000ft-ot gyűjtöttünk össze a szervezetnek! Márciusban Olivérrel Szicíliát fedeztük fel, Etnára másztunk és a tengerparton nagyon sok halat. Tavasszal és nyáron libanoni recepteken pörögtem (mint a labneh, kibbeh és a krémes hummusz), született is belőle egy libanoni lakásétterem és egy szuper rovat a Street Kitchenben. Idén is, mint minden nyáron, fürödtünk a színes paradicsomokban és a legjobb nyári zöldségekből készültek a krémek

Év végére ajánlottam két könyvet, amit szerintem mindenképp érdemes beszerezni: a Só, zsír, sav hő-t és Ottolenghi Simple-jét.  

Egy kis év végi statisztika (mert az a PhD nem múlt el nyomtalanul az életemből :D): az idei év legnépszerűbb posztja 5185 kattintással a sült padlizsánszeletek voltak csereszenye salsával volt, a méltatlanul kevés figyelmet kapott mézes sütőtökkrém 134 kattintással végzett utolsó helyen. 

Minden alkalommal megható dolog, amikor valaki rám ír egy-egy jól sikerült főzés után és elmeséli a saját tapasztalatait a nálam talált receptekről. Sokféle szempontból egyre nyomasztóbb világban élünk, jó érzés látni, hogy az étel mindennek ellenére összeköt minket. 

Szezonáls, lokális és friss alapanyagokban valamint sok közös főzésben gazdag új évet mindenkinek! 

Köszönöm, hogy idén is velem voltatok 

babramegy_2018.jpg

 

Tovább