Babramegy

Közel-keletre kalandozós szezonális menü

2020. március 28.

Amikor azt mondom, hogy együnk helyi és szezonális hozzávalókból készült ételeket, akkor nem azt mondom, hogy ne lehetne elbarangolni más népek konyhái felé. Íme egy remek példa rá, hogyan lehet közel-keleti ebédet varázsolni kizárólag hazai, kistermelői zöldségekből .

Az egyedüli kivételes hozzávaló, a tahini, a szezámmagpaszta, ezt nagy mennyiségben szoktam venni az ázsiai boltokban. 

ko_zel_keleti_ebe_d_2020.JPG

Medvehagymás falafel

Hozzávalók:

  • 200 g szárított csicseriborsó (kivételesen nem jó a konzerv!)
  • 1 fej nagyobb vöröshagyma
  • 30 g petrezselyem
  • 30 g medvehagyma
  • 30 g korianderzöld (kiválthatjuk a másik két zöldfűszerrel)
  • 1 kisebb chili vagy 1/2 tk chilipehely
  • 1 tk római kömény
  • 1 tk só (meglepő de kell ennyi)
  • 1/2 tk kardamom
  • 2 ek csicseriborsó liszt
  • 1/2 tk sütőpor
  • 1 dl napraforómag olaj

[1] A csicseriborsót legalább háromszoros mennyiségű vízbe beáztatjuk egy éjszakára. [2] Elővesszük a nagy tálas robotgépet, leszűrjük a csicserit és az aprítógépbe tesszük. A hagymát négybe vágjuk, az is megy az aprítóba a zöldfűszerekkel, a chilivel, római köménnyel, sóval és kardamommal együtt. 5-6 percig aprítjuk, amíg egységes állagot nem kapunk (időnként leállítjuk és a kicsapódott keveréket a robotgép faláról egy kanállal visszakaparjuk). Egy órát hűtőben pihentetjük. [3] Hozzáadjuk a csicseriborsólisztet és a sütőport, alaposan elkeverjük, majd golyókat formázunk belőle. [4] Egy mély serpenyőbe öntjük az olajat, és egyszerre 5-6 golyót aranybarnára sütünk benne (figyelni kell, hogy az olaj ne legyen nagyon forró, ne égjenek, hanem piruljanak a golyók. Frissen tálaljuk. 

Fermentált répa-gyömbér saláta

Hozzávalók:

  • 2 répa megpucolva és lereszelve
  • súlyában ugyanannyi sütőtök megpucolva és lereszelve
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 cm gyömbérgumó megpucolva és lereszelve
  • 1/4 tk kurkuma

A fermentálás módját itt találjátok, ennek kb. 5 nap kell. Még januárban csináltam, 2 hónapja tökéletesen bírja a hűtőszekrényben. 

Joghurtos céklasaláta

Hozzávalók:
  • 8-10 apró cékla (gyorsabban átsülnek)
  • 1 fej lillahagyma apróra vágva
  • 1 pohár tejföl és 1 pohár joghurt (sokat számít, hogy jó minőségű, krémes tejföl legyen)
  • 1 fél citrom leve
  • friss rozmaring
  • só, bors

[1] A céklákat egyenként csomagoljuk az alufóliába, némi olajjal meglocsolva 1 óra alatt puhára sütjük 200 fokos sütőben. [2] Miután kihűltek, megpucoljuk, felkockázzuk, hozzáadjuk a hagymát, a tejfölt és a joghurt és citromlével kerekítjük a megfelelő savanyusságra. A végén megy bele a só, bors és a rozmaring, ami egyébként mindenféle gyökér zöldséggel nagyon jó barátságban van. 

Mézes sült répa

Hozzávalók:

  • 1 kg répa 
  • 2 evőkanál olaj
  • 3 evőkanál méz
  • 1 gerezd fokhagyma felaprítva
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • 1 evőkanál rozmaring 

[1]  A répát megpucoljuk és hosszúkás hasábokra váltjuk. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Az olajat, a mézzel és a fűszerekkel összekeverjük, majd a répákat egy sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük és megöntözzük a fűszeres, mézes olajjal. Kb. 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük.

Céklahumusz

Hozzávalók:

  • 2 cékla
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 4 ek joghurt 
  • 1 ek olívaolaj
  • 2 ek sűrű balzsamecet
  • 1 ek tahini
  • 1/2 tk rozmaring
  • 50 gr mogyoró

[1] A céklákat egyenként csomagoljuk az alufóliába, némi olajjal meglocsolva 1 óra alatt puhára sütjük 200 fokos sütőben. Ha kihűlt, megpucoljuk.  [2] Aprítógépben a többi hozzávalóval együtt krémesre turmixoljuk. 

Brokkoli tahini szósszal

Hozzávalók:

  • 30 dkg brokkoli
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 ek tahini
  • 2 ek víz
  • 1 ek citromlé

[1] A brokkolit egy megpároljuk (én bambuszgőzőlőt szoktam használni) 8-10 perc alatt, hogy még ropogós maradjon. [2] A fokhagymát felaptíjuk és elkeverjük a tahinivel, vízzel és citromlével. A forró brokkolira csurgatjuk. 

A bejegyzés trackback címe:

https://babramegy.blog.hu/api/trackback/id/tr7515566878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.