Babramegy

Nyári vidám ratatouille, a francia lecsó

2019. június 19.

Hagyományosan a ratatouille egy elég időigényes recept, minden egyes zöldség félét külön pirítanak le, majd a végén főzik össze. Ennek a módszernek nagy előnye, hogy a külön pirított zöldségek megőrzik a saját ízüket, így a végén több rétege marad meg az ízeknek. 

Ratatouille-ról 2007 óta nem lehet beszélni a világ egyik legaranyosabb meséjének említése nélkül. A Ratatouille című rajzfilmben (magyarul a L'ecsó) egy gasztronómiai ambíciókkal megáldott patkány nyűgözi le az étteremkritikust egy mesteri ratatouille-jal. 

A filmvásznon az ételkritikusnak feltálalt zöldségtornyot valójában Thomas Keller Michelin-csillagos amerikai séf kreálta, aki szaktanácsadóként segítette a Pixar filmet. Ez lényegileg annyiban különbözik a klasszikus ratatouille-tól, hogy a vékonyan felszeletelt nyers zöldséget sült paprikából, fokhagymából és paradicsomból pürésített alapon kell elrendezni, majd sütőpapírral letakarva a sütőben megpárolni. Végül spirálsan elrendezve, balzsamecettel leöntve tálalni. 

Ha azonban a gyorsaság a cél, akkor ezt a barbárságot is ellehet követni: hogy a zöldségeket egymás után adagoljuk a fazékba, mint a lecsónál: a padlizsánnal kezdve (mert ennek kell a legtöbb főzési idő) a paradicsomokig. 

Hozzávalók:

  • 4 ek olaj
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy padlizsán
  • 2 kis cukkini (ha kapni a piacon, akkor egy zöld és egy sárga)
  • 3 tv paprika (ha kapni a piacon, akkor világos és sötét zöld is)
  • 3 paradicsom (ha kapni a piacon, akkor sárga, narancs, piros)
  • pár levél friss bazsalikom vagy annak a virágja
  • 1 kávéskanálnyi kakukkfű
  • só, frissen őrölt bors
  • 1 ek balzsamecet

 [1] A zöldségeket megpucoljuk és a padlizsánt, cukkinit, papirkát nagyobb kockákra, a hagymát és a fokhagymát kisebb kockákra daraboljuk. [2] Olajon megpirítjuk a hagymát, fokhagymát. [3] Hozzáadjuk a padlizsánt és további 8-10 percig pároljuk (a padlizsán sok olajat magába szív, itt lehet pótolni kell). [4] Hozzáadjuk a paprikát és cukkinit, és 8-10 percig főzzük. [5] Hozzáadjuk a paradicsomot és addig főzzük, amíg a zöldségek meg nem puhulnak. A friss zölfűszereket és a balzsamecetet csak a legvégén adjuk az ételhez. 

ratatoulle.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://babramegy.blog.hu/api/trackback/id/tr5214902416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.