Babramegy

Hol találsz szabadtartású húst az étlapon?

2019. május 07.

 

Tavaly meghallgattam Ezra Klein egyik podcastját, amiben Dr. Melanie Joy volt a vendég és "Why We Love Dogs, Eat Pigs, and Wear Cows: An Introduction to Carnism" című könyvéről beszélgettek. A pszichológus kutató arról beszélt, hogy milyen kognitív mechanizmusokkal győzzük meg magunkat arról, hogy habár tudjuk, hogy a modern ipari állattartás kegyetlen, jelentősen hozzájárul a klímaváltozáshoz és a legtöbb esetben rosszabb minőségű és egészségtelenebb húst jelent  mégis előszeretettel fogyasztunk húst (az elmélet lényegi összefoglalója itt). Ez elgondolkodtatott: tulajdonképpen én is minden alkalommal megbeszélem magammal, hogy ez miért van rendben csupán azért, mert szeretek és mert kényelmes húst enni (erre mondaná a pszichológia, hogy redukálom a kognitív disszonanciám). Ha azt gondolom, hogy a viselkedésem nincsen rendben, de mégis csinálom, akkor érdemes elgondolkodnom azon, hogy ez miért van így és akarom-e, hogy továbbra is így legyen.

Egyelőre nem lettem vegetariánus, flexitariánusnak mondanám magam. Tavaly eldöntöttem, hogy igyekszem kevesebb húst enni, és ha mégis megteszem, akkor viszont figyelek rá, hogy ne fogyasszak ipari állattartásból húst. Hiszek benne, hogy nem csak fekete-fehéren lehet látni a világot, és ha már elmozdulunk a kívánatosnak tett irányba, azzal már előrébb vagyunk.

Az ipari állattartás előnye, hogy olcsó és a termékei könnyen hozzáférhetőek. Gyakori érv, hogy ha szeretnénk figyelni rá, hogy milyen húst vásárlunk, az időben és pénzben is többe fog kerülni. Ugyanakkor, ha kevesebbszer, de jó minőségű húst eszünk, akkor anyagilag ugyanott fogunk tartani, mintha mindennap olcsó húst ennénk. Ezzel szemben mind a saját egészségünknek, mind a környezetünknek jobbat fogunk tenni ezzel.

Ezzel együtt egyértelmű, hogy a tudatos húsfogyasztás döntését a középosztály fogja tudni megengedni magának. Nekünk viszont érdemes, mert azzal, hogy mi hol fogyasztunk, meghatározzuk a jövőbeli kínálatot is.

Ezért Máté barátommal úgy döntöttünk, hogy megpróbáljuk feltérképezni azokat a helyeket, ahol szabadtartású húst lehet vásárolni (következő poszt!) és azokat az éttermeket, ahol ilyen húsokkal dolgoznak és közzé tesszük ezt a tudást. Ha fontos neked, hogy mit eszel és ez hogyan hat a környezetre, akkor ezeket az éttermeket bátran válaszd!

hilda.jpg

HIlda étterem (Kép innen)

Néhány megjegyzés:

A listát potenciális éttermek és hústenyésztők megkeresésével állítottuk össze, és azok kerültek fel rá, akik telefonon vagy emailben válaszoltak. A szabadtartásra nem létezik jelenleg szabvány vagy tanúsítvány, többen több különböző dolgot érthetnek alatta. A felsorolt tenyésztők esetében is nagy különbség lehet az állatok tartásának körülményei között. Ráadásul a szabadtartáson kívül számos más tényezőn múlik még az állatok  jóléte és a környezetterhelés: külföldön tenyésztik-e az állatokat (*-al jelölve), kapnak-e antibiotikumot, milyen és honnan származó tápot kapnak (brazil esőerdők helyén növesztett gmo szóját vagy helyi kukoricát), milyen sokan és milyen sűrűn vannak egy térben, stb. Ezek miatt a lista nem teljes, és a tévedés lehetőségét fenntartjuk! Igyekeztünk az éttermek és a termelők internetes elérhetőségét feltüntetni, így ha több, pontosabb információt szeretnél, hozzájuk fordulhatsz. Így számukra is egyre világosabb lesz, hogy van erre igény.

Minden további tippnek, helynek, infónak örülünk, örömmel frissítjük a listát!

 

Hely

Húsfajta

Beszerzési hely

Budapest

Bábel/Beefbar

marha

Szabadtartású marhahús Giraudi Meats beszállítón keresztül amerikai, ausztrál és japán húsok*

BB'z

baromfi

Kajtár Baromfifarm, Csátalja

Buffalo Étterem

marha

Angus marha, Terra Pannonia, Kéthely

Costes

marha

Angus marha, Terra Pannonia, Kéthely

Déryné

marha, mangalica

-Angus marha, Terra Pannonia, Kéthely

-Ausztrál és japán wagyu húsok*

Mangalica

Fricska Gasztropub

csirke, kecske, mangalica, gyöngytyúk, liba, nyúl, vadhús

-Beregi csirke, Alemitta Tiszakerecseny

-Kecske, Búzás Attila, Magyarszombatfa

-Mangalica, Tóth Károly, Iklódbördőce

-Gyöngytyúk, Gyöngytyúk Farm Kft., Szentes

-Kacsa, liba, Green-Divizió Kft., Orosháza

-Vadak: Zselicvad, Bőszénfa

-Nyúl: Egri Éva Lendvajakabfa

Gundel

csirke

Alemitta (FB), Tiszakerecseny

Hilda

marha, csirke, mangalica

-Beregi csirke, Alemitta, Tiszakerecseny

-Fekete Zsóka mangalicafarm

-mangalica, Olmos és Tóth Kft., Emőd

-marhahús, NPK charolais, Siklós

Kiosk

marha, csirke

-Marha: NPK Charolais, Emőd -csirkemell Franciaországból*

Király 100

csirke, mangalica

-Beregi csirke, Alemitta, Tiszakerecseny

-Mangalica, Harangod völgye, Megyaszó

KOBUTA

csirke

Beregi csirke, Alemitta, Tiszakerecseny

Larus

marha, bárány

-Magyar tarka szarvasmarha, Dembrovszky tanya, Nádudvar

-Ile de france & Berichon F1 bárány, Dembrovszky tanya, Nádudvar

Le Poulet

csirke

Mastergood Tanyasi Csirke, Kisvárda

Meat Boutique

csirke

Beregi csirke, Alemitta, Tiszakerecseny

Meatology

marha, mangalica

-Angus marha, Terra Pannonia, Kéthely

-Szürkemarha és mangalica, Kövér tanya, Tetétlen

Platán

mangalica

Mangalica, Fekete Zsóka, Hajdúböszörmény

Seasons Bistro

marha

Angus marha, Terra Pannonia, Kéthely

Tigris

mangalica

Mangalica, Fekete Zsóka, Hajdúböszörmény

Trattoria Pomo D'oro

marha

Angus marha, Terra Pannonia, Kéthely

Városliget Cafe

csirke

Beregi csirke, Alemitta, Tiszakerecseny

Zing Burger

marha

Angus marha, Terra Pannonia, Kéthely

Budapesten kívül

Almalomb, Hosszúhetény

mangalica, bárány

Horony Kristóf

BoriMami, Gyöngyös

csirke, marha

-Beregi csirke, Alemitta, Tiszakerecseny

-Angus marha, Terra Pannonia, Kéthely

Castello Hotel, Hollókő

marha

Angus marha, Terra Pannonia, Kéthely

Farm Inn, Zalacsány

csirke, bárány, bivaly, marha, sertés, mangalica, liba

-Bio bivaly és marha: Tarkarét Biofarm, Zalaköveskút

-Mangalica:  Káptalantóti Mangalica 

-Angus marha, Terra Pannonia, Kéthely

-Sertés (duroc - mangalica): Zsankó Gazdaság, Zalaszentlászló 

-Bárány: Manna Major Cserszegtomaj

-Baromfi: környéki termelő

Fenyves Étterem, Szurdokpüspöki

marha

 Angus marha, Terra Pannonia, Kéthely

Hedonist, Nyíregyháza

csirke

-Beregi csirke, Alemitta, Tiszakerecseny

Kistücsök, Balatonszemes

marha, csirke, mangalica, vadhús

-Angus marha, Terra Pannonia, Kéthely

-Vadhús, Zselicvad, Bőszénfa

-Mangalica: több termelőtől, akik tagjai a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének

-csirke: több helybéli kistermelőtől

Mala Garden, Siófok

marha, mangalica, vadhús

-Angus marha, Terra Pannonia, Kéthely

Mangalica, Harangod völgye , Megyaszói

-Vadhús, Zselicvad, Bőszénfa

Nagylaposi Birkacsárda

szürkemarha, juh, mangalica, szezonálisan kacsa, liba

Saját gazdaságból

Natura Hill, Zebegény

csirke, mangalica

Kunsági csirke, SzankMangalica, Lackó Róbert, Zebegény

Percze, Mád

csirke, marha, fácán, gyöngytyúk, vadhús

-Saját gazdaság Tiszaladányban és Mádon

- Vadhús a Mádhoz tartozó erdőségekből

Yes, chef, Újkígyós

marha

Benkó Pál, Újkígyós

 

A poszt a Felelős Gasztrohőssel együttműködésben készült.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://babramegy.blog.hu/api/trackback/id/tr8114767948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.