Babramegy

Pácolt spárgaszár

2019. május 03.

Mostanában kezdtem el feltérképezni a fermentálás csodálatos világát és jött szembe egy fantasztikus szakácskönyv, a kanadai Joel MacCharles és Dana Harrison Batch című könyve (magyarul egyenlőre sajnos nem jelent meg). Bemutatja a konyhai tartósítás létező összes trükkjét fermentálástól a sózásig.

batch_book.jpg

(Kép innen)

A könyvnek szuper a felépítése: az első fejezete ismerteti a 7 alapvető tartósítási módot (forróvizes kifőzés, kuktában kifőzés, dehidtratálás, fermentálás, hűtés/fagyasztás, sózás, pácolás), majd 25 hozzávalón keresztül megmutatja, hogyan lehet minden egyes részét valamelyik tartósítási móddal hasznosítani. Érthetőek a leírások, remek receptek, ahogy végig lapozod, csak rohannál venni magadnak 20 befőttes üveget, hogy nekiállhass! Azt hiszem ez lesz az egyik kedvenc könyvem.

A spárgafejezetnek minden része nagyon ígéretes, egyenlőre az egyik kedvencem a pácolt spárgaszár. Recept a könyből:

Hozzávalók:

  • 1 csomag ceruzavékony zöld spárga
  • 1 fej lilahagyma
  • 480 ml fehérborecet
  • 120 ml víz
  • 120 ml méz
  • 2 ek mustármag
  • 1 ek kapormag
  • 2 tk só
  • 1 tk zellermag
  • 1 tk chili pehely

A spárgának a középső részét használjuk: levágjuk az aljáról a fás részt és a tetejéről szintén 2-3 cm-re a spárga "csúcsát". A fás részét lefagyaszthatjuk később alapléhez, a spárga csúcsát pedig grillezhetjük salátába. 

A megmaradt spárgát apróra szeleteljük, a hagymát apró kockákra vágjuk. Egy kisebb lábosban az ecet felével (240 ml) feltesszük főzni a spárgát és a hagymát és 3 percig gyöngyöztetjük. Ezután leszűrjük a zöldségeket és hideg vízzel átöblítjük. Az előfőzött zöldségeket visszehelyezzük a lábosba a maradék ecettel, vízzel, mézzel és a fűszerekkel és további 5 percig főzzük. Majd üvegbe töltjük és ott hagyjuk kihűlni. Hütőben 1 hétig eláll. (Ha forrón az üvegbe töltjük, lezárjuk, majd forró vízes fürdőbe tesszük, akkor 1 évig is eláll).

pa_colt_spa_rgasza_r.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://babramegy.blog.hu/api/trackback/id/tr8514803230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.