Babramegy

Kacsa taco mandarinos salsával

2016. december 07.

A télben a forró teán és a zoknikon kívül a mandarin a legszuperebb dolog, önmagában enni épp annyira jó, mint édes-csípős salsát készíteni belőle. A "salsa" kifejezés a többnyire paradicsomból, chilipaprikából és más különböző alapanyagokból készülő szószra utal. Rengetegféle változata ismert, lehet főzött vagy nyers, darabos vagy teljesen folyékony, piros vagy zöld. Ebben a receptben a mandarin pótolja azt az édességet, ami a téli paradicsomok alacsonyabb cukortartalma miatt a salsából hiányozna, a kacsához pedig bármilyen citrusféle mindig remek párosítás. 

Az elkészítési idő nagyon rövid, a hús hosszabb sütési ideje alatt vígan lehet mást csinálni. Nem fogjuk a teljes kacsahúst ehhez a recepthez felhasználni, de ha már az ember egyszer nekiáll, megéri egészben lesütni, és aztán a maradék húst másnapra félretenni. 

Hozzávalók:

  • 1 kacsa egészben
  • fél evőkanál kínai ötfűszer
  • só, bors
  • tortilla lapok (fejenként kb. 2)
  • koriander levelek
  • salsa:
    • 6 mandarin 
    • 4 paradicsom
    • 1 lilahagyma 
    • egy nagy gerezd fokhagyma
    • egy kisebb chilipaprika, kimagozva
    • 1 zöldcitrom (lime) leve és lereszelt héja
    • egy csomag friss koriander felaprítva
    • só, bors

A kacsát egy konyhai törlőkendővel szárazra törölgetjük, a kínai ötfűszerrel, sóval, borssal alaposan megfűazerezzük és 180 fokon 2 óra alatt a sütőben puhára sütjük. 

Eközben a paradicsomot egy percre forrásban lévő vízbe dobjuk, kivesszük, héját lehúzzuk, leves, magos részét eltávolítjuk. A mandarint gerezdekre bontjuk és a paradicsommal együtt minél apróbbra kockázzuk. A hagymát, fokhagymát és a kimagozott chilipaprikát is felaprítjuk majd a paradicsomos mandarinhoz keverjük. Hozzáadjuk a friss zöldfűszert, a citromlevet és -héjat. Sózzuk, borsozzuk.

Ha megsült a hús, 15 percig pihenni hagyjuk majd két villával finoman lebontjuk a húst a csontokról, a salsával és a korianderrel a tortilla lapokra halmozzuk. 

kacsa_taco.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://babramegy.blog.hu/api/trackback/id/tr6712029913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.