Babramegy

Karfiol steak

2016. november 16.

A sokféle szuper őszi zöldség között néha elveszik a karfiol, pedig egy csodálatos dolog! Pláne mióta az utóbbi időkben nem csak szottyosra főzik a receptekben, hanem ropogósra sütik, vagy krémesre pürésítik. A karfiol "steak" az utóbbi egy-két évben vált igazi sztár receptté, nagyon könnyű ekészíteni és tökéletes húsmentes főétel. Az alábbi recept Ottolenghi inspiráció (micsoda meglepetés ^^), ahol a karfiolból úgy lesz "steak", hogy a karfiolfejet, ahelyett, hogy rózsákra bontanánk, függőlegesen keresztbe vágjuk és szeleteteket vágunk belőle. 

A za'atar egy jellegzetes arab fűszerkeverék zöld fűszerekből, szezámmagból, szumákból és sóból áll - Jeruzsálemben a helyiek úgy mutatták nekem, hogy magában, egyszerűen a kenyérre szórva is eszik. Megéri venni az Ázsia boltban és azzal készíteni, a za'atar földes illata a tahini kedvenc párja. A tahini (szezám paszta) pedig egészen sok helyen kapható, például bio boltokban is, érdemes belőle betárazni otthon, sütőtökhöz is nagyon jó. 

o_szi_zo_ldse_gek_karfiol.jpg

Őszi zöldség kavalkád

Hozzávalók:

  • 1 fej karfiol
  • 3 dkg vaj
  • 1 citrom reszelt héja és 1 ek citrom leve
  • 1 ek tahini paszta
  • 1 ek gránátalmaszirup
  • fél ek za'atar fűszerkeverék
  • 1 gerezd fokhagyma
  • egy marék kapribogyó
  • fél csomag koriander
  • egy marék gránátalmamag
  • só, bors

A karfiol függőlegesen félbe vágjuk és mind a két feléből két-két 4-cm-es szeletet vágunk. A maradék karfiolt apróra vágjuk és forrásban lévő sós vízbe felrakjuk főzni, amíg puhára nem fő. Közben egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, belereszelünk egy citrom héjját és, amint a vaj habozni kezd, belehelyezzük a karfiol szeleteket. 7-7 percig sütjük őket mindkét oldalukon, majd az előmelegített sütőben további 8-10 percig puhára sütjük. A vízben főtt karfiol leszűrjük, majd a tahini pasztával, fokhagymával, citromlével és 3 evökanál vízzel összeturmixoljuk. A kapribogyót letörölgetjük egy konyhai törlőkendővel és forró olajban 10 másodperc alatt ropogósra pirítjuk. 

Tálaláskor a tányéron szétterítjük a karfiol pürét, ráhelyezzük a karfiol steaket, meglocsoljük a gránátalmasziruppal, megszórjukk a za'atar fűszerkeverékkel, gránátalmamaggal, ropogós kapribogyóval és korianderrel. 

thumb_img_4748_1024.jpg

Karfiol steak (tányér: Kezemura)

A bejegyzés trackback címe:

https://babramegy.blog.hu/api/trackback/id/tr9411964989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.