Babramegy

Sült sütőtök szeletek tahini szósszal

2016. október 23.

A Hello Ősz és a Marokkói lakásétteremnek is sztár fogása volt a sült sütőtök szeletek (eredetileg Ottholenghi recept!). A za'atar egy jellegzetes arab fűszerkeverék zöld fűszerekből, szezámmagból, szumákból és sóból áll - Jeruzsálemben a helyiek úgy mutatták nekem, hogy magában, egyszerűen a kenyérre szórva is eszik. Megéri venni az Ázsia boltban és azzal készíteni, a za'atar földes illata a tahini kedvenc párja. A tahini (szezám paszta) pedig egészen sok helyen kapható, például bio boltokban is.

 Hozzávalók:

  • 1 sütőtök feldarabolva
  • 2 lilahagyma vékony szeletekre vágva
  • 3 és fél evőkanál tahini (szezámpaszta)
  • 1 citrom leve
  • 3 evőkanál hideg víz
  • 2 ek pörkölt szezámmag (az eredeti recept fenyőmagot ír, amelyet megpörköl előtte, de a szezámmag is tökéletes hozzá)
  • 2 fokhagymagerezd felaprítva
  • 1 csomag petrezselyem felaprítva
  • só, bors
  • 1 evőkanál za'atar fűszerkeverék
A sütőtököt feldaraboljuk, sózzuk, borsozzuk és mehet a sütőbe 250 fokon addig, amíg puhára nem sül. Eközben a lilahagymát olajon megpirítjuk. Majd a szószhoz összekeverjük a tahinit, citromlevet, vizet és felaprított fokhagymát. Ha megsült a tök, kivesszük a sütőből, ráöntjük a szószt, és megszórjuk a hagymaszeletekkel, a petrezselyemmel, a szezámmaggal és a za'atarral.
su_lt_su_to_to_k_tahinivel.jpg
su_lt_su_to_to_k_tahinivel3.jpg
Fotó: Heim Alexandra (Heima)

A bejegyzés trackback címe:

https://babramegy.blog.hu/api/trackback/id/tr9511831759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.