Babramegy

Salmorejo - legjobb nyári paradicsomleves

2014. augusztus 23.

A spanyol "salmorejo" paradicsomból és kenyérből, főzés nélkül készülő leves, illetve tulajdonképpen püré. Dél-Spanyolországból, Cordobából származik a leves koncepciója, az alap recept paradicsomból, fehér kenyérből, fokhagymából, olajból és ecetből áll. Eredetileg a szegények ételének számított, ma már sokféle változata létezik, van ahol feldarabolt sonkával, vagy tonhallal vagy kemény tojással tálalják. Közeli "rokona" a gazpachonak, de míg a gazpacho sokféle zöldségből készül, a salmorejoban csak paradicsom van, és az állaga is sokkal sűrűbb az előbbinél. Ebben a nyár végi szezonban a füstölt paprikás verzióba (ami annyira istenien passzol bármilyen paradicsomlevesbe), szőlő is kerül Kay Chun receptje alapján. 

Hozzávalók:

  • 1 kg érett paradicsom
  • 4 kisebb szelet fehér kenyér a héja nélkül felkockázva
  • 2 gerezd fokhagyma felaprítva
  • 2 evőkanál almaecet
  • 1/2 teáskanál füstölt paprika
  • 10-15 szem szőlő elfelezve
  • 1 evőkanál mandulaforgács megpirítva a tetejére
A paradicsomot lereszeljük egy nagyobb sajtreszelőn, amíg csak a héja marad, majd összekeverjük a kenyérrel és kézzel összemasszírozzuk az egyveleget. 15 percet állni hagyjuk, hozzáadjuk az ecetet, füstölt paprikát és fokhagymát majd egy botmixerrel teljesen simára is pürésítjük. A szőlő és a mandula pedig a leves tetejére mehet. 

IMG_3830_1.JPG

 

-------------->>>>>>> Babramegy a Facebook-on is

A bejegyzés trackback címe:

https://babramegy.blog.hu/api/trackback/id/tr486629707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.