Babramegy

Grúz spenótos pkhali

2013. november 20.
A grúz konyha fontos elemét képezi a a pkhali (ფხალი) a zöldségből, dióból és gránátalmából készült krémes saláták, amit leggyakrabban spenótból készítenek, de létezik egy szuper klassz céklás változata is. Remek őszi/téli dolog, hiszen spenótot, diót és gránátalmát is bőven kapni most a piacon. A spenótot megtisztítani és megmosni ugyan munkaigényes, viszont utána a darálóban 10 perc alatt kész a krém belőle.

Hozzávalók:
  • 1 kg spenót 
  • 30 dkg dió megdarálva 
  • 1 dl fehérborecet 
  • 1 csomag koriander zöld 
  • 1 fej vöröshagyma 
  • 2 gerezd fokhagyma 
  • 1 teáskanál őrölt koriander 
  • só, bors 
  • gránátalma szemek díszítésre 
A spenótot megtisztítjuk a szárától és jó alaposan átmossuk, majd forrásban lévő 2 liter sós vízbe dobjuk 5 percre. Eközben a darálóban ledaráljuk a diót, a hagymát, és a fokhagymát. A spenótról leöntjük a vizet és miután kihűlt, mint egy rongyból kicsavarjuk a vizet. Aztán a spenót mehet a gépbe a diós massza mellé, majd a koriander zöld, a fűszerek és a fehérborecet is. Addig daráljuk a géppel, amíg szép egységes massza nem lesz belőle (fehérborecetet lehet még hozzáadni, ha nem elég savanyú). Gránátalmával megszórva már mehet is az asztalra.


Spenótos pkhali (nyeh, ezúttal a kép nem sikerült olyan jól, de becsszó, hogy az íze csodás!)
 

A bejegyzés trackback címe:

https://babramegy.blog.hu/api/trackback/id/tr795821577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.