Babramegy

Tom ka kai (ต้มข่าไก่) - csodálatos thai kókusztejes leves

2013. január 19.
Még novemberben írtam, hogy a Kis Parázsban milyen isteniek a levesek, és ezt a kókusztejes csirkelevest már azóta szerettem volna kipróbálni. Itt volt az alkalom, hogy a hétvégi vietnámi tekercselésből megmaradt töménytelen mennyiségű koriandert, chilit és halszószt hasznosítsam. Az interneten talált receptet kicsit pofozgattam és azt kell mondjam, hogy ez a recept egyszerűen tökéletes, tényleg, nagyon sokat meg tudnék enni belőle. Annyira imádni való a thai konyhában, ahogyan az édeset, a savanyút és a sósat keveri, teljesen addiktív. Ennek a levesnek a karakteres ízét, a citrom és a kókusztej mellett a galanga és a kaffir lime levél adja, úgyhogy ezeket nem ér kihagyni. A galanga a gyömbér rokona, amely eredetileg Indonéziából származik, de annál jóval keményebb, szóval egy jó erős kés kell az aprításhoz. A kaffir lime egy zöld citrom fajta, azonban az ismert lime-hoz képest göcsörtösebb a felszíne és több a magja. A thai konyha sokat használja a kaffir lime levelét, ami külsőre kicsit a babér levélhez hasonlít.

Hozzávalók:
  • fél kiló csirkemell apró kockákra vágva
  • 3-4 evőkanál halszósz
  • 1 liter levesalaplé vagy 2 leveskocka, ha lehet akkor tom yam-hoz való*
  • 2 evőkanál nádcukor
  • 3 cm gyömbér darab megpucolva, felaprítva
  • 3 cm galanga gyökér darab megpucolva, felaprítva
  • 2 szárított kaffir levél
  • 2 szál thai citromfű
  • 1 konzerv kókusztej (165 gr)
  • 25 dkg csiperke gomba megpucolva és felszeletelve
  • 1 evőkanál vörös curry paszta
  • 1/2 citrom vagy limeleve
  • 1 chili kimagozva és felaprítva
  • 1 nagy csokor koriander felaprítva
Az elkészítés őrült egyszerű. A csirkemellet felkockázzuk és a halszószt ráöntjük, hogy kicsit pácolódjon. Eközben felaprítjuk a gyömbért, a galangát és a chilit, majd egy lábosba 2-3 evőkanál olajjal feldobjuk őket párolódni. A thai citromfüvet nem kell felvágni (állítólag nagy mennyiségben amúgy is hallucinogén), én csak beirdalom és kicsit a vágódeszkához lapítom, hogy felszabaduljanak az illóolajok, aztán dobom bele a lábosba. Mehet rá a curry paszta és a cukor, majd felöntöm vízzel és a leveskockával (jajj, tudom...). Aztán beledobom a kaffir leveleket, beleöntöm a kókusztejet és belerakom a csirkemell kockákat. Aztán gyorsan felvágom a gombát és mehet bele az is. 10-12 perc alatt meg is fő a csirke, ekkor már csak a citromlét és a felaprított koriandert kell hozzáadni és kész is. Tálaláskor kiveszem a thai citromfüvet és még egy kis koriandert szórok rá, mert hát abból sose elég, ugye. 


*Az van, hogy szerintem is nagyon para leveskockát használni, de hát nincs mindig idő alaplevet készíteni, és az Ázsia boltban lehet kapni külön tom yam leveskockát...





A bejegyzés trackback címe:

https://babramegy.blog.hu/api/trackback/id/tr335821616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.