Babramegy

Szegény mellőzött fehérrépa

2012. november 16.
Érdekes dolog ez a fehérrépa, egészen sajátos és erős íze van, emlékszem mennyire utáltam gyerekkoromban (családi sztori, hogy a teraszon hűlni hagyott húslevesből reggelre egy kóbor kutya mindent kilefetyelt, csak két árva fehérrépát hagyott a lábos alján...). Szegény fehérrépa mellőzött egy zöldség, Angliában, Amerikában nem nagyon használják, helyette ezeken a területeken a paszternák (parsnip) a népszerű (jól megtermett fehérrépának tűnik, de nem ugyanaz a zöldség ám, nem összekeverni!). Angol nyelvű receptekben még a "turnip" nevű zöldséggel találkozni, amit szintén helytelenül fehérrépának szoktak gondolni és fordítani, pedig az a tarlórépa.. 
Tarlórépa (turnip)
 Fehérrépa (parsley root)
Paszternák (parsnip)
Gondoltam itt az ideje rehabilitálni a levesbe száműzött fehérrépát: íme egy szendvics, amiben klasszul érvényesül a sajátos aromája

Hozzávalók:
  • 4 szelet rozskenyér
  • 1 nagy fehérrépa vékony szeletekre vágva
  • 2 érett körte vékony szeletekre vágva
  • 5 dkg kék-sajt
  • fél pohár tejföl
A fehérrépát vékonyan felkarikázzuk, a nagyobb darabokat félbevágjuk és olajon egy serpenyőben megdinszteljük. Eközben előmelegítjük a sütőt, a kenyér szeleteket megkenjük tejföllel, ráhalmozzuk a fehérrépát és a körteszeleteket (legyen jó édes, érett körte!), majd rámorzsoljuk a kék-sajtot. Mehet a sütőbe 5 percre, hogy ráolvadjon a kék-sajt és tá-dá, kész is!


A bejegyzés trackback címe:

https://babramegy.blog.hu/api/trackback/id/tr355821626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.