Babramegy

Labneh - libanoni házi krémsajt

2018. május 22.

A labneh a levantei konyha egyik jellegzetes fogása (ez a terület földrajzilag ma Szíriát, Libanont, Izraelt, Palesztinát és Jordániát foglalja magába), de hasonló krémsajtot fogyasztanak Törökországban, Egyiptomban, vagy Indiában is. Valójában egy lecsepegtetett, sűrű, krémes joghurt, amelyet többnyire friss kenyérrel/ pitával és olívaolajjal kínálnak, Izraelben za'atar-ral (jellegzetes arab fűszerkeverék zöld fűszerekből, szezámmagból, szumákból és sóból áll), Libanonban pirított fenyőmaggal vagy pisztáciával szórják meg. Közel-keleti konyhán általában a mezze (sok apró, közösen elfogyasztott előétel) részeként tálalják, mivel remekül illik csípős fogások mellé (is). A tavalyi olívaolaj tematikájú lakáséttermünkön nagy sikert aratott, érdemes otthon is készíteni belőle. Minimál effort, garantált siker! 

Elkészítési idő: 3 perc + 24 óra pihentetés a hűtőben

Hozzávalók:

  • 30 dkg jó minőségű görög joghurt
  • fél tk só
  • tetejére: 1-2 evőkanál olívaolaj (nálam Honest toil olívaolaj) + 2 dkg aprított, pirított pisztácia

A joghurtba belekeverjük a sót (vagy bármilyen más zöldfűszert, igény szerint, bár így simán szerintem a legfinomabb), majd egy tiszta konyharuhával bélelt szűrőbe helyezve 24 órára a hűtőben állni hagyjuk (16-17 dkg krémsajt lesz belőle). Tálaláskor olívaolajjal locsoljuk és serpenyőben pirított, aprított pisztáciával szórjuk meg.

Gyors, vendégváró változata: eleve krémes, magas, min. 10%-os zsírtartalmú joghurtot veszünk, konyharuhába helyezzük, csupán egy órát hagyjuk pihenni, majd jól kifacsarjuk a konyharuhában. 

labneh.jpg

Labneh - libanoni házi krémsajt (Babramegy (c) )

 

Tovább

Grúz diókrémes sült hagyma

2018. április 03.

A dió az egyik leggyakoribb hozzávalója a grúz recepteknek, készítenek vele cékla- és spenót krémet, a pkhalit, főznek vele csirkeételeket vagy töltenek meg a savanykás, fűszeres, diókrémmel mindenféle zöldségeket, például padlizsánt vagy paprikát. Amíg nem érkezik meg a tavasz és az igazi tavaszi zöldségek, addig is remek köret vagy előétel ez a diókrémes sült hagyma, nálunk például a húsvéti vacsorába is nagyon jól beleillett. Minimális munkát igényel, vega, glutén- és laktózmentes!

Hozzávalók:

  • 4 nagy fej lilahagyma
  • 3 ek olívaolaj
  • só, bors

Diókrémhez:

  • 10 dkg dió
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 ek vörösborecet
  • 1 tk őrölt római kömény
  • 1 tk őrölt koriander
  • só, bors
  • kb. 3-5 ek víz
  • fél tk chili
  • fél csomag petrezselyem leveleire tépve

A hagymáknak levágjuk a tetejét és az alját, megpucoljuk, majd keresztbe három vastag, 1,5-2 centis szeletre szeljük őket. Alufóliázott tepsibe tesszük a karikákat, megöntözzük olajjal, sózzuk, borsozzuk, majd 200 fokon kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük őket. Ezalatt egy turmixgépbe tesszük a diót, fokhagymát, ecetet és a fűszereket majd turmixolás közben folyamatosan adagoljuk hozzá a vizet, hogy egységes állagú krémet kapjunk. Tálaláskor a hagyma szeletekre kanalazzuk a diókrémet, megszórjuk chilivel és a petrezselyemlevelekkel. 

dio_kre_mes_su_lt_hagyma.jpg

Tovább

Szicília és a halpiac

2018. március 18.

A Wizzair olcsó repülőjegyének köszönhetően márcusban 13.000Ft-ért mentünk oda-vissza Szicíliába egy kis napsütést szerezni (érdemes követni az Utazómajom oldalt, rendszeresen írnak ki olcsó repjegy lehetőségeket). Meglepően nem tudnak angolul még a turizmusban dolgozók sem, információk pedig szinte sehol nincsenek kiírva. Úgyhogy átadva később utazóknak a hasznos tanulságainkat, tapasztalatok, úti-tippek, és receptek jönnek!

A repülő Cataniában tesz le, ahonnan az Alibus nevő reptéri járattal (menetrend itt) lehet pár euróért a belvárosba jutni. Catania belvárosában van egy nagyobb halpiac (minden nap nyitva 13:00-ig), környékén pedig a többi látványosság, amit az útikönyvek említenek. Amit viszont tényleg érdemes megnézni az az bölcsészkar épülete, ami a San Nicolò bencés kolostor épületében van. 

th-century-benedictine-monastery-san-nicolo-l-arena-interior-catania-sicily-italy-jewel-late-sicilian-baroque-80992677.jpg

(Fotó innen)

Cataniából kihagyhatatlan élmény felmenni az Etnára, akár vezetett túrával, akár magad. Naponta egyszer megy fel tömegközlekedési busz (AST bus) a vasútállomás elől 8:15-kor indul és 16:30-kor jön vissza (6,2 euró a jegy oda-vissza). A jegyet előre kell megvenni a jegyirodában, ami ugyan sehol nincs kiírva, de az 1 percre lévő mellékutcában lévő AST irodában (Via Don Luigi Sturzo, 236, 95131 Catania CT, Olaszország) lehet megvenni:

busz.png

A busz felvisz a legmagasabban lévő parkolóig (2000m), innen felvonóval lehet felmenni 2500m magasra (fejenként 30 euróért), amibe abszolút érdemes befizetni, majd innen lehet mászni. A felvonó nagy szélben nem működik, így lehet, hogy esetenként várni kell, amíg a szél eláll és újraindítják (hasznos összefoglaló angolul). Márciusban gyönyörű havas volt mindent, még ha a felső kráterekig így nem is jutottunk fel, az egész egy csodálatos másvilági táj.

img_5281_1.JPG

img_5283.JPG

Etna 2000 m magasan 

etna3.jpg

2500 méteren hóban, szélben, felhők között - ennél melegebben öltözzetek

Mindenképpen sok meleg ruhát kell vinni, sapka, sál, kesztyű, akkor is ha azt gondolod, hogy nem lesz rá szükséged, szükséged lesz rá. És ha nem akarsz megvakulni a hófehérségtől és leágni a naptól: napszemüveg és napolaj!

Az Etnára nem csak felmászni lehet, hanem a Circumetna nevű helyi vasúttal, körbe is lehet vasutazni a helyi vasúttal. Cataniaban a Borgo nevű metró állomásnál kell leszállni, innen indul a vonat (7,9 euró a teljes útvonal Riposto-ig). Körülbelül óránként indul, de a téli menetrendben a legtöbb járat csak az útvonal közepén lévő Randazzo városáig megy el. Itt érdemes kiszállni, pár órát eltölteni, majd a délutáni vonattal menni vissza Cataniaba, vagy folytatni az utat Ripostóba. Szép templomok és helyes utcák vannak.

randazzo.jpg

randazzo_street.jpg

Mi innen tovább utaztunk Ripostoba, majd átszálltunk a hagyományos vonattársaság vonatával mentünk fel Taorminába (Taormina-Giardini a vasútállomás neve, innen lehet egy busszal felmenni a hegyoldalban lévő Taormina városába). És habár valóban szép a kilátás, mi csak egy fél napot maradtunk, nehezen bírhatóan turistás, megcsinált, lehúzós város.

Innen utaztunk le vonattal Szirakúzába, 2 óra az út (9 euró a jegy fejenként). Ez az a város, amit mindnkinek jó szívvel ajánlok, Ortygia, fél-szigeten lévő óvárosi rész pazar, remek halpiac van rajta, ami vasárnap kivételével minden nap nyitva áll, kis utcák, templomok tömege az elképesztő színű és tiszta vízű tenger partján, ráadásul van egy fantasztikus római és görög romokkal teli park is a városban. 

tenger.jpg

ortygia-449x300.jpg

Egész Szicíliában nem volt szerencsénk az éttermi kajálással, így jó helyet nem tudok ajánlani, úgyhogy minden odautazónak a legjobb tanácsom, hogy a legfinomabb és egyébként a legolcsóbb dolog piacon vásárolni a frissen fogott halat és rákot és egyszerűen csak vajjal, fokhagymával, citrommal otthon kisütni! 

halpiac2.jpg

halpiac.jpg

Ráadásul ahogy a piac utcájára befordultok az első árusnál balra pedig olyan aszaltparadicsom pürét lehet kóstolni és venni, amilyet még életemben nem ettem. 

sundried_tomato.jpg

A piacon vett minden halat helyben kifilézik neked, így más dolgod nincs, mint venni (mi éppen egy szép makrélát), hazavinni, sózni, borsozni, a hasába fokhagyma és citromszeleteket tenni, olívolajjal meglocsolni és a forró grillserpenyőn megsütni és mielőtt kész, 2-3 dkg vajat rádobni. Szicíliában az #egyélhelyit és az #egyélszezonálisat csodás narancsos édeskömény salátát jelent, remekül illik az ilyen sült halakhoz! 1 édeskömény vékonyra szelve + 2 vérnarancs kifilézve + fél citrom leve + 1 ek olívaolaj + só, bors. 

makre_la.jpg

Csodás durbincs, szardínia, rákok, polipok, ráják sokasága kapható, egyszóval hagyjátok az éttermezést és menjetek sokat piacra, érdemes kísérletezni! 

Tovább

Marokkói marharagu karfiollal és harisszával

2018. február 12.

harissza leginkább a közel-keleti, arab konyhában használatos, por vagy paszta formában kapható chilli-s fűszerkeverék. Elsősorban a vidékre jellemző egytálételekhez a tagine-okhoz használják, de gyakran ízesítenek vele a kuszkuszt, húsokat (legtöbbször bárány fasírtot), és pikáns mártásokat. Török boltban kapható tubusos és konzerv változat is, de otthon sem ördöngősség elkészíteni

Ez a harisszás recept a marokkói lakáséttermen is népszerű volt, így télen karfiollal, sütőtökkel kiadós fogás. Kuszkusszal érdemes tálalni!

Hozzávalók (eredeti recept innen):

  • 1 fej karfiol 
  • só, bors, 2 ek olaj, 1 tk piros paprika
  • 8 ek olaj
  • 1 kg marhacomb (vagy bárány) felkockázva
  • só, bors
  • 3 ek olaj
  • 3 gerezd fokhagyma felaprítva
  • 2 fej vöröshagyma felaprítva
  • 1 fél sütőtök megpucolva és felkockázva
  • 2 paradicsom konzerv (darabolt)
  • 150 ml paradicsompüré
  • 2 tk őrölt római kömény
  • 1 tk őrölt fahéj
  • fél tk füstölt paprika
  • 50gr harissza paszta (kis tubus fele)
  • 1 L marhahúsleves alaplé
  • 10db kimagozott datolya felaprítva
  • tálaláshoz aprított petrezselyem és szeletelt mandula

A karfiolt félbevágjuk, rózsáira bontjuk és a megmaradt torzsát felaprítjuk. A rózsákat egy sütőtálban félretesszük, olajat öntünk rá, sózzuk, borsozzuk és megszórjuk piros paprikával. A felkockázott húst egy nagy lábosban három-négy adagban forró olajban megpirítjuk, hogy enyhén karamellizált felületet kapjunk rajtuk. A megpirított húst félretesszük egy edényben sózzuk, borsozzuk. A lábosba újra olajat öntünk megdinszteljük a hagymát és a fokhagymát. Visszahelyezzük a lábosba a húst és átkeverjük a hagymával. Hozzáadjuk a felaprított karfioltorzsát, a sütőtököt, a paradicsomkonzervet, a paraicsompürét, a fűszereket és az alaplevet. Két órán keresztül kis lángon főzzük, időnként megkeverve figyelve, hogy ne égjen le (lehet, hogy a folyadékot időnként pótolni kell rajta). Eközben a sütőben a karfiol rózsákat aranybarnára pirítjuk (kb. 20 perc 180 fokon). Ha a hús megpuhult, hozzáadjuk a datolyát és további 10 percig főzzük vele. A sült karfiolt tálaláskor adjuk hozzá, végül petrezselyemmel, szeletelt mandulával szórjuk meg.

karfiolos_marharagu.jpg

A recept a tavaly marokkói lakáséttermen debütált (akkor bárányból készítettük, aminek ugyanúgy kb. 2 óra a főzési ideje), múlt vasárnap pedig a csodáltos Deviszont Közösségi Térnek főztük a marhás változatot és gyűjtöttünk pénzt a Szimpla Piacon. Mivel ott nem volt sütési lehetőség a karfiolt együtt főztük a raguval, és így is remek, úgyhogy lustább estékre így is el lehet készíteni:

szimplafo_ze_s7.jpg

szimplafo_ze_s2.jpg

szimplafo_ze_s8.jpg

 

Tovább

Lencse és sült zeller - hello tél!

2018. január 31.

 

Télen olyan nehéz változatosan és tápanyagdúsan enni, nincsen hatalmas zöldség kínálat és ami van, az is inkább üvegházas íztelen vacak. Hiába álmodozik az ember ilyenkor egy jó padlizsánkrémről, paradicsomos sült tökről, piros eperről vagy roppanós spárgáról ilyenkor teljesen felesleges megvenni a szupermarketekbe kerülő üvegházas zöldséget, gyümölcsöt, mert nem csak íztelen és tápanyaghiányos, hanem a környzetünket is feleslegesen terheljük vele.

Az elmúlt években a gasztronómiai világban egyértelműen teret hóditott magának a lokális és szezonális étkezés mozgalma, otthoni szakácsok mellett csúcséttermek mesterszakácsai is egyaránt igyekeznek figyelni rá, hogy helyi termelőktől vásárolják az alapanyagaikat. 

Itthon a Felelős Gasztorhős civilszervezet minden hónapban szuper infografikákkal segíti a szezonális étkezést népszerűsíteni, érdemes őket követni!

 szezonalis_01.jpg(Forrás: Felelős Gasztrohős)

Megéri tehát figyelni rá, hogy amennyire lehet, válasszunk szezonális alapanyagokat, kerüljenek előtérbe a gyökrézöldségek (paszternák, cékla, édesburgonya), a tökfélék és a káposztafélék!

Mivel azért januárra néha már én is rá tudok unni a sütőtök és krumpli ételekre, igyekszem az elhanyagoltabb zöldségek felé is egyre jobban nyitni. Ezért a következő hónapokban olyan téli recepteket fogok posztolni, amik változatossabbá és tápanyagdúsabbá teszik a maradék szürke hónapjainkat!

A sorozat korábbi receptjei:

Az alábbi salátában a gránátalma ugyan most abszolút szezonális, de nyilván nem helyi alapanyag, ha mást használnál helyette, akkor aszalt áfonyával tudod helyettesíteni. A zeller, mint minden gyökérzöldség pedig egészen csodálatos a sütőben sütve, zellert nem szeretők és imádni szokták!

Lencsés sült zeller saláta

 

Hozzávalók:

  • 1 fej zellergumó
  • 200gr lencse
  • 80gr török mogyoró
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál gránátalmaszirup vagy 3 evőkanál balzsamecet 
  • 1 csokor petrezselyem
  • só, bors

A zellert meghámozzuk, hsaábokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, olajjal meglocsoljuk és a sütőben 200fokon aranybarnára sütjük (kb. 20-25perc). Eközben az előző éjszaka beáztaott elncsét feltesszük főzni és szintén 15-20 perc alatt puhára főzzük. Ha megsült a zeller, kivesszük a sütőből, lejjebb csavarjuk a hőmérsékletet 140 fokra és 12-15 perc alatt megpirítjuk a mogyorót (ezt a lépést semmiképpen nem érdemes kihagyni, összehasonlíthatatlanul más így a mogyoró íze!). Ezután egy tálban összekeverjük a langyos lencsét, zellert, mogyorót, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk olívaolajjal és gránátalmasziruppal, majd megszórjuk felparított petrezselyemmel. 

img_5070.JPG

Tovább

3 szuper paszternák recept - hello tél!

2018. január 08.

A paszternák (vagy pasztinák) a fehérrépához hasonló gyökérzöldség, de annál vastagabb és jóval selymesebb, édesebb ízű. Remek helyettesítője, kiegészítője a burgonyának. Az angol konyhában ma is népszerű étel, itthon valamiért elfeledetté vált, pedig egyszerű termeszthetősége miatt a XVIII. század végéig egyik legfontosabb élelmiszerünknek számított. A köznép számára szinte az egyetlen elérhető, télen is jól elálló zöldségféle volt, amit magas cukortartalma és szintén magas tápértéke miatt is kedveltek. A paszternákból gyakorta készült lekvár, illetve reszelt formájában sütemények édesítésére is használták. Remek téli alapanyag, mivel az első fagy után válik igazán édessé a gyökér. Érdekes módon azonban a levele nem csak hogy nem fogyasztható, hanem szabad kézzel való érintése bőrgyulladást okoz, ezért betakarításnál kesztyűt kell viselni.  

Értékes növénynek számít: sok benne a keményítő, energiatartalma inkább a krumpliéhoz, mint a többi gyökérzöldségéhez hasonlít. Az ásványi anyagok közül kálium, emellett kalcium és foszfor található benne. C-vitamin-tartalma szintén nem lebecsülendő (18 mg/100 g), megéri színesíteni vele a téli fogásainkat. 

Termesztéséhez a csapadékosabb, hűvösebb klíma kell, piaci értékesítésre nálunk is csak az ország nyugati, csapadékosabb táján termelik. Én kistermelői piacon találkoztam vele, Hunyadi téri piacon és a Lehel piacon is kapni. 

Az alábbiakban három recept található, egy leves, egy köret és egy brunch-nak való. De játszatok vele bátran, próbáljátok ki többféle receptben krumplit vagy édesburgonyát helyettesítve!

1. Paszternákleves póréhagymával

 

paszterna_kleves.JPG

Hozzávalók:

  • 2 ek vaj
  • 1 póréhagyma felaprítva
  • 1,5 dl fehérbor
  • kb. 30 dkg paszternák (a póréhagyma méretétől függően) megpucolva és feldarabolva
  • 1 L alaplé
  • 1 dl tejszín
  • só, bors

A póréhagymát feltesszük a vajon párolódni és amint a hagyma kissé összeesett felöntjük a borral. Hozzáadjuk a paszternákot, felöntjük alaplével és addig főzzük, amíg megpuhul (kb. 15 perc). Végül tejszínnel, sóval, borssal pürésítjük. Kellemes, édes, krémes levest kell, hogy kapjunk a végére. 

2. Sült paszternák mézzel és gesztenyével

 

paszterna_ksala_ta.JPG

Hozzávalók (recept eredetileg innen)

  • 500gr paszternák megpucolva és hosszanti csíkokba vágva
  • 2 ek olaj
  • só, bors
  • 1 ek rozmaring
  • 200gr előre főzött gesztenye félbevágva
  • 2 ek méz
  • 1 marék ázsiai saláta mix

A paszternák csíkokat egy tepsibe tesszük, meglocsoljuk az olajjal és megszórjuk a fűszerekkel, majd összeforgatjuk vele. A sütőbe tesszük 200 fokra 20 percre. Ezután kivesszük a tepsit a sütőből, hozzáadjuk félbevágott gesztenyéket és megöntözzük a mézzel. További 15 percig sütjük, figyelve, hogy a paszternák mikor karamellizálódik barnára. Végül méhány levél salátával együtt tálaljuk, egyszerre elegáns és "comfort food".

3. Paszternákos tócsni


paszterna_k_to_csni.jpg

Hozzávalók

  • 30 dkg paszternák megpucolva, lereszelve
  • 30 dkg krumpli megpucolva, lereszelve
  • 2 tojás felverve
  • 2 ek liszt
  • só, bors
  • 1 tk kakukkfű 
  • 4-5 ek olaj a sütéshez

A reszelt zöldségeket egy tálba öntjük, és összekeverjük a tojással, a liszttel és a fűszerekkel. Serpenyőben olajat forrósítunk. A burgonyamasszát evőkanál segítségével az olajba tesszük, a kanál hátával lepényekké simítjuk. Mindkét oldalát kb. 5-5 percig szép arany barnára sütjük. A végén fokhagymás olajjal megkenhetjük vagy adhatunk mellé fokhagymás tejfölt (a tapasztalatain alapján nem érdemes a fokhagymát a masszába keverni, mert könnyen megég). Brunchra bugyantott tojás és pár szelet szalonna mellé is isteni!

Tovább

Alma, mogyoró, káposztasaláta - hello tél!

2017. december 02.

Megéri télen szezonálisan enni, mert nem csak sokkal inkább környezetbarát és olcsóbb, hanem sokkal egészségesebb is, mivel az üvegházas zöldségekben feleannyi vitamin és tápanyag sincsen, mint ha nyáron ennénk őket. Novemberben szezonális az alma, a gyökérzöldségek, a mogyoró, a bab, a lencse, a gesztenye, a sütőtök, a hagymafélék, a káposztafélék és még egy egész csomó zöldség. Érdemes odafigyelni és elsősorban ezeket fogyasztani.

A vöröskáposztának magas az A-, K-, B- és C-vitamin tartalma, ugyanakkor jelentős mennyiségű ásványi sót és fehérjét is tartalmaz. A Brassica-félék nemzetségébe tartozik, a brokkoli, a tarlórépa és a kelbimbó  is rokona. A glükozinolát a fő kén-tartalmú összetevő a káposztafélék családjában, amely az emésztés során átalakulva gyulladáscsökkentő és baktériumölő hatással bír. Emellett amerikai kutatók 36 féle antocianint is azonosítottak a vöröskáposztában, amely egyébként a vöröskáposzta színét is adja. Az antocianinok a flavonoidok csoportjába tartozó, egészséges növényi eredetű tápanyagok. A káposztában található flavonoidok hatékony antioxidáns hatású anyagok, csökkentik a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint az agyvérzés kockázatát, mivel meggátolják a vérrögök képződését. Sőt állítólag a rákos sejtek növekedését is csökkentik.

A mogyoró is remek tápanyagforrás vitaminok közül B2-, B1-, C- vitamint, biotint, folsavat, tokoferolt, pantoténsavat és az ásványi anyagok közül káliumot, foszfort, kalciumot, magnéziumot, nátriumot, mangánt, szelént, vasat, cinket, rezet tartalmaz. Magas olajsav tartalma segít csökkenteni a "rossz" koleszterin szintjét a szervezetben.

Egy szó mint száz, télesen is érdemes szezonálisan és sokféle zöldséget enni! Például ezt a gyorsan elkészíthető kápsztasalátát! Olyasmi mint egy Waldorf saláta, de a majonéz-mentes öntet miatt sokkal könnyebb.

Hozzávalók:

  • fél fej lilakáoszta
  • 2 alma
  • 1 szárzeller
  • 1 kis fej lilahagyma
  • 2 dl tejföl
  • 1 dl joghurt
  • 1 tk mustár
  • 1 tk citromlé
  • 1 tk kapor
  • só, bors
  • 5 dkg mogyoró (Lehel piacon csodálatosan szép mókus (!) mogyoró kapható)
  • 5 dkg aszalt vörösáfonya

A lilakáposztát és a kimagozott almát lereszelem (én géppel, de lehet nagylyukú sajtreszelőn). A hagymát és a zellert apró darabokra vágom és a zöldségeket egy tálban összekeverem. A joghurtot a tejföllel, a mustárral, a citromlével és a kaporral összekeverem egy pohárban majd a salátára öntöm. Apróra vágottmogyoróval és az áfonyával szóróm meg tálaláskor. 

 

 

ka_poszta_sala_ta.jpg

Tovább

Sült karfiolleves gránátalmával és mogyoróval

2017. november 08.

A karfiol egyfajta reneszánszát éli, sztár szakácsok fedezik fel újra maguknak ezt a hozzávalót, amely korábban csak szétfőzve, vagy csőben sülve volt jelent meg az asztalokon. Manapság ezerféle képpen használjuk a szénhidrát helyettesítésére, készítünk belőle karfiol steak-et vagy sült karfiol salátát. A karfiol persze tökéletesen alkalmas arra is, hogy levest főzzünk belőle (akár fahéjjal ízesítve), és ha nem csak főzzük, hanem elő is sütjük, akkor különleges karamellás ízt is adhatunk neki. Ráadásul ez a leves már önmagában annyira krémes, hogy nem is szükséges semmilyen tejterméket hozzáadni. 

Hozzávalók:

  • 1 fej karfiol
  • 2 ek olaj
  • fél szál póréhagyma
  • 1 szál szárzeller
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 ek olaj
  • 1,5L zöldésglevesalaplé
  • fél tk őrökt szegfűbors
  • só, bors
  • negyed gránátalma magjai
  • 10 dkg mogyoró

A karfiol félbevágjuk, a torzsát kivágjuk (félretesszük) és rózsákra bontjuk, ha szükséges, akkor félbe is vágjuk őket. Egy tepsibentesszük a rózsákat olajjal meglocsoljuk és sütőben 200 gokon addig sütjük, amíg a rózsák széle megbarnul (kb. 25-30 perc). Eközben a félretett torzsát, a póréhagymár és a szárzellert vékony szeletekre vágjuk, majd egy nagy lábosban 2 evőkanál olajon pirítani kezdjük kb. 10 pecig. Ezután felöntjük az alaplével és alacsony lángon főzzük. Ha megsült a karfiol, hozzáadjuk a leveshez, sőzzuk, borsozzuk és megszórjuk a szegfűborssal. További 10 percig összefőzzük, majd turmixgéppel pürésítjük. 

Felaprított mogyoróval és a gránátalmamagokkal megszórva tálaljuk. 

 

su_lt_karfiolleves.JPG

 

Tovább

Marokkói grillezett aszalt barackos csirke

2017. október 28.

A marokkói lakásétterem egyik remek fogása volt ez a marokkói inspirációjú aszalt barackos csirke. Könnyen beszerezhető hozzávalók kellenek hozzá (a füstölt paprika kihagyhatatlan!), mégis különleges ízeket hoz össze. Zöldséges kuszkusszal és mentás répasalátával érdemes tálalni. Eredetileg Food and Wine recept.

Hozzávalók: (4 főre)

  • 2 ek méz
  • 2 ek olívaolaj
  • 1,5 ek citromlé
  • 1 gerezd fokhagyma felaprítva
  • 1/2 tk őrölt római kömény
  • 1/2 tk őrölt koriander
  • 1/2 tk füstölt paprika
  • 1/2 tk só
  • 4 csirkecomb a csontja nélkül
  • 15 dkg szárított sárgabarack
  • 1 közepes vöröshagyma felszeletelve
  • 1 csokor korianderzöld felaprítva

A mézet, az olívaolajat, a citromlevet, a fokhagymét és a fűszereket összekeverjük a pácléhez majd ráöntjük a csirkére és 2 órára a hűtőbe tesszük. A sütőt előmelegítjük 200 fokra, a csirkét kivesszük a pácból (a páclét megőrizzük) és egy lefedett sütőtálban 35 percig sütjük. Eközben a sárgabarackra annyi forró vizet öntünk, hogy ellepje és 10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük és felszeleljtük. Egy serpenyőben olajon párolni kezdjük a hagymát, hozzáadjuk a barackot és a páclevet, és addig főzzük össze, amíg a páclé összesűrűsödik. A sütőből kivesszük az elkészült csirkecimbokat és egy grillserpenyőben meggrillezzük mindkét oldalukat. A csirkét a barack szósszal leöntve és a korianderzölddel megszórva tálaljuk 

marokkoi_019.jpg

Fotó: Heima

Tovább

Marokkói mentás répasaláta

2017. október 24.

A répa minden évszakban csodálatos zöldség, de így ősszel-télen különösen lehet örülni a narancssárga pompának, amit a fogásokhoz hoz. A receptben a répát puhára főzzük, majd a saját levét redukáljuk a saláta dresszinghez. A mentától pedig egészen friss íze lesz, csípős fogásokhoz remekül passzol. Saveur recept alapján.

Hozzávalók:

  • 70 dkg répa, egyenlő, kb. fél centis vastag karikákra szelve
  • 1 kávéskanál só
  • 2 gerezd fokhagyma felaprítva
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál citromlé
  • 2 kávéskanál cukor
  • 1 kávéskanál római kömény
  • 1 csokor menta felaprítva

A répát megpucoljuk, karikára vágjuk és feltesszük egy lábosnyi sós vízben főni kb. 12 percre. Amint a répák puhulni kezdenek kivesszük őket a vízből egy tálba, és a főzővízet tovább forraljuk. A felaprított fokhagymát a vízhez adjuk és addig forraljuk, amíg 1 dl-re csökken a víz mennyisége (kb. 20 perc). Levesszük a lángról, hozzáadjuk az olívaolajat, citromlevet, a cukrot és a római köményt. Az öntetet a répára öntjük és megszórjuk a mentával. Langyosan vagy hidegen tálaljuk. 

menta_s_re_pa.png

 

Tovább